Provincialeweg 141
9863PE
DOEZUM
tel. 06-48872176

Vandaag was Lerato Meijer pupil van de week. Het team waarin hij speelt, won vanmorgen met 4 – 2 en een van de doelpunten werd door Lerato gemaakt. Vanmiddag mocht hij voorafgaand aan de wedstrijd Fc. Grootegast 1 – Zwaagwesteinde 1 een nieuwe doelpoging wagen. Lerato ging met de bal op weg, maakte een sleep en mooie passeerbewegingen en wist de bal door de benen van de keeper raak in het doel te schieten.

Fc. Grootegast nam de aftrap en trok meteen ten aanval. Aangekomen in het doelgebied van Zwaagwesteinde werd er wegens buitenspel afgefloten. Een goed uitgevoerde tegenaanval van de gasten in de 2e minuut had wel succes. Jorrit Hansma scoorde verrassend snel 0 – 1. Vijf minuten later kon keeper Theo van der Meer nipt een nieuwe tegengoal verhinderen. Grootegast antwoordde direct aan de overkant en maakte het de verdediging moeilijk. De keeper kwam uit z’n doel, maar kwam niet in balbezit. Mike Homan wist de bal handig op te pikken, draaide en scoorde : 1 – 1 ! Een mooie treffer voor Mike, hiermee haalde hij zijn 1e ster binnen. Proficiat !

Op +/- 30 meter van het doel verdiende Zwaagwesteinde een vrije trap die niet gevaarlijk werd, de bal verdween naast het doel. Bij Grootegast moest al in de 9e minuut gewisseld worden. Jelmer Schuil voelde zich niet goed en werd vervangen door Nanne van Hielkema. Mike Homan, Rolf Hazenberg en Rowan Top zetten een mooie aanval op, maar voordat Rowan kon schieten was de keeper er om de bal te pakken. De aanvallen van Grootegast gingen gemotiveerd door. Buitenspel, een corner die na enkele contacten naast ging, een schot van Rolf in het zijnet, een bal die over ging, volgden elkaar in een tijdsbestek van tien minuten op.

Zwaagwesteinde bereikte hierna de overkant van het veld waar keeper Theo een schot goed opving. Weer ging Grootegast het spel dicteren, maar : buitenspel, een schot voorlangs, een nieuwe mooie aanval die door de keeper met een duik werd gepakt, een bal die door de doelman werd gevangen, een voorzet zonder goed vervolg….. een zeer gewenst (en ook wel verdiend) doelpunt zat er steeds niet in. Zwaagwesteinde had moeite met de druk en wist daar amper onderuit te komen.

Na een half uur spelen brachten de Friezen een wisselspeler in en verplaatste het spel zich. Kevin Houweling en Marcel Gelderloos wisten gevaar in het doelgebied te voorkomen. Een corner van Zwaagwesteinde eindigde in een doeltrap. In de 39e minuut leverde Kevin een voorzet aan Rolf die omhaalde en zag dat de keeper de bal pakte. Aan de andere kant pakte Theo een voorzet van Zwaagwesteinde. Bert Beute die een blessure opliep maakte plaats voor Yanick Heeringa.

In de laatste minuten van de eerste helft kon Nanne een bal mooi blokken, Kevin er bij een aanval goed tussen komen, werd er door de defensie goed uitverdedigd en was een laag schot van Zwaagwesteinde geen probleem voor doelman Theo.
We gingen de rust in.

De eerste aanval van Grootegast na de thee werd net als aan het begin van de wedstrijd afgefloten wegens buitenspel. Daarna kwam een tweetal kansen. Een corner van Mike werd door Rolf over gekopt, een actie van Bouwe en Kevin strandde bij de keeper. Zwaagwesteinde ging er vandoor, kon worden gestopt en ook keeper Theo was weer paraat. Opnieuw nam Fc. Grootegast initiatief en kon Derwin van der Wielen voorgeven. Het werd een corner van Rowan die via Rolf over ging. Grootegast werkte door en een schot van Kevin kwam in handen van de keeper. Bij een tegenaanval verdween een omhaal van de gasten over het doel.

Het creëren van kansen door Fc. Grootegast hield niet op. Rowan kreeg de bal aangespeeld, schoot, maar de keeper verrichtte een safe. Een corner van Mike ging via Derwin naast. Een volgende corner, nu van Rowan, kon door Rolf net niet naar binnen worden gewerkt. Een nieuwe mogelijkheid diende zich aan : de bal ging via Mike naar Rowan, door naar Bouwe en eindigde bij de keeper. Een schot van Rowan ging naast. Grootegast was strijdbaar, maar kwam jammer genoeg niet tot scoren. Keeper Theo deed z’n werk en reageerde twee keer attent. Zwaagwesteinde probeerde de druk op te voeren. Wegens vasthouden van de tegenstander liep de goed spelende Albert Koers een gele kaart op. De vrije trap werd een goede redding van Theo. Met nog twintig minuten te gaan zag het er goed uit toen Bouwe voorgaf naar Rolf. Hier had heel goed een goal uit kunnen komen, ware het niet dat de keeper dit in de weg stond.

Robert Kooistra kwam het laatste kwartier voor Derwin binnen de lijnen. In de 78e minuut ging het in de verdediging van Fc. Grootegast niet helemaal goed en daar wist Erik Vellinga van te profiteren, het werd 1 – 2. In de voetbalwereld zien we het vaker dat een ploeg die zelf niet weet te scoren een tegentreffer om de oren krijgt, maar het doet geen recht aan de veldverhouding. Grootegast deed nog wat het kon, maar alle pogingen om de stand nog gelijk te trekken bleven zonder resultaat. Volgende week een nieuwe kans !

Zaterdag 11 februari speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur een uitwedstrijd tegen SC Berlikum.