Scheidsrechter

J.A.W. Zijl

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Voorafgaand aan de wedstrijd Fc. Grootegast 1 – VC Trynwalden 1 kwam pupil van de week Lute Kobes in actie. Vanmorgen had hij met z’n eigen team JO10-2 de uitwedstrijd tegen De Wilper Boys JO10-1JM gewonnen. Hij gaf het goede voorbeeld : met de bal op het doel van de tegenstander af gaan en nadat het eerste schot op doel er niet in ging gewoon nog een keer schieten en scoren ! Goed gedaan door Lute die veelal als verdediger voetbalt.

Fc. Grootegast deed al snel van zich spreken. In de 3e minuut werd een vrije trap van Mike Homan uitverdedigd. Daarbij kwam de bal weer bij Mike terecht die het leer toen over het doel schoot. Trynwalden zette daarna een aanval op die werd onderbroken door Albert Koers en de volgende poging werd door Marcel Gelderloos onderschept. Het spel verplaatste zich naar de andere speelhelft waar Derwin van der Wielen in de 6e minuut uit de tweede lijn een goed schot loste dat net naast/over ging. Drie minuten later kon Derwin opnieuw uithalen vanuit de tweede lijn en nu was het een uitstekend schot dat in het doel vloog : 1 – 0. Bij de volgende doelpoging kwam een bal van Rowan Top tegen de keeper van Trynwalden.

Na tien minuten spelen kreeg een verdediger van Grootegast na een onreglementaire tackle een gele kaart. De vrije trap die Trynwalden kreeg werd door Sjac Ausma weggekopt. Keeper Jelmer van Gorp kon twee keer de bal pakken en z’n doel schoon houden. De beurt was weer aan Grootegast. Rowan Top speelde de bal naar Jelmer Schuil die voorlangs schoot en de volgende aanval werd door Trynwalden onderschept.

Grootegast kreeg een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied. Mike Homan schoot de bal in de muur. Trynwalden haalde ook geen succes uit een vrije trap op +/- 25 meter van het Grootegaster doel. Het kwam nog even weer gevaarlijk tevoorschijn in het doelgebied, maar de verdediging deed wat er verwacht werd. Ook de volgende aanval van de Friezen werd onderbroken en daarna kon keeper van Gorp het leer keren met z’n voet.

De wedstrijd was een half uur oud toen Derwin van der Wielen een bal op Johan Beute gaf, zijn schot ging voorlangs. Een nieuwe Grootegaster aanval van Derwin en Kevin Houweling werd een corner die door Rowan Top werd genomen en via Johan achter ging. Toen Albert Koers kon terugleggen op Rowan ging zijn schot ook naast.

Vier minuten voor de rust nam Trynwalden een vrije trap die in een keer door keeper van Gorp werd gevangen. Tijd voor de thee.

Roy van der Tuin startte de tweede helft voor Jelke Visser. Evenals vorige week kon Roy meteen z’n nut bewijzen. In een rommelige situatie voor het doel van Trynwalden wist hij de bal naar Johan Beute te spelen die raak schoot : 2 – 0. Een herhaling lag vier minuten later op de loer. Roy speelde Johan weer aan, maar nu ging de bal het doel voorbij.

Na het neerleggen van Johan Beute kreeg de veroorzaker van Trynwalden een gele kaart. Derwin van der Wielen nam de vrije trap die werd weggekopt. De gasten uit Friesland kwamen tot een aanval die als corner eindigde en nadat die genomen was werd het een doeltrap. Het initiatief kwam weer bij Grootegast. In de 57e minuut nam Kevin Houweling vanaf links een vrije trap en pakte de keeper van Trynwalden de bal. Na een uur spelen kwam Tim Veenstra voor Derwin van der Wielen binnen de lijnen. Grootegast kreeg een tweede gele kaart gepresenteerd en Sjac Ausma kon de vrije trap van Trynwalden wegtrappen.

Bij de eerste doelpoging van Tim Veenstra was de bal voor de doelman. De verdediging van Grootegast moest even aan de bak en zag ook een schot van de gasten naast gaan. Tijd voor tegenactie en díe kwam er. Roy van der Tuin brak door en doordat hij net buiten het zestienmetergebied werd gevloerd, werd hem een 100% scoringskans voor een open doel ontnomen. De dader kreeg een gele kaart en Mike Homan verzilverde de vrije trap waardoor er toch een terechte 3 – 0 voorsprong op het scorebord verscheen.

Na deze goal kon Mike drie keer een corner nemen, echter zonder resultaat.

Bouwe Pompstra kwam er de laatste tien minuten in voor Johan Beute.
Tim Veenstra schoot eerst een bal voorlangs en was een minuut later heel alert toen hij een schot van Mike Homan dat van de doelpaal terugketste in het veld kon oppikken en resoluut tegen de touwen werkte : 4 – 0.

Trynwalden probeerde nog wel even iets terug te doen, maar slaagde daar niet in. Het was Fc. Grootegast dat de slotminuten met succes dicteerde. Te beginnen met de aanval van Mike, Bouwe en Tim die door Rowan Top werd afgerond : 5 – 0. In de volgende minuut moest een speler van Trynwalden door een tweede gele kaart er met rood af. In de laatste minuut verrichtte Roy van der Tuin weer keurig werk en kon Tim Veenstra met z’n tweede treffer de eindstand op 6 – 0 bepalen. Een forse overwinning voor Fc. Grootegast  dat hierdoor van de 10e naar de 9e plaats steeg.

Zaterdag 29 april speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur uit tegen Rijperkerk.