Scheidsrechter

H.M. van Dijk

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Na storm Eunice stond er vanmiddag nog redelijk veel wind over de lengte van het speelveld. Fc. Grootegast mocht in de thuiswedstrijd tegen SC Berlikum de aftrap nemen en had de eerste helft de wind mee. Dit is niet meteen een voordeel, want een gegeven bal heeft zomaar teveel snelheid. Andersom blijft bijvoorbeeld een uittrap tegen de wind in als het ware ‘hangen’ in de lucht.

In het begin van de wedstrijd was er na een een-twee met Robert Kooistra een grote kans voor Albert Koers om de score te openen, maar eindigde de aanval in een corner die zonder resultaat bleef. Robert had geen geluk toen de bal een minuut later van z’n schoen spatte.

Berlikum ging over tot een mooie aanval over de breedte van het veld die uitmondde in een schot dat door verdediger Jelke Visser onschadelijk werd gemaakt.

De verdediging van Fc. Grootegast kreeg meer te doen, moest aan de bak. In deze fase van de wedstrijd lukte dat. De kansrijke linksbuiten van Berlikum spaarde in de 13e minuut de Grootegasters door de bal naast het doel te schieten. Daarna trok Fc. Grootegast naar de overkant van het veld. Met een goede assist van Johan Beute kwam de bal bij Mike Homan die met een mooie lob het leer in het doel schoot : 1 – 0.

De voorsprong stond slechts een minuutje op het scorebord. Berlikum stoomde op en kon na een misverstand tussen verdediger Sjac Ausma en keeper Jelmer van Gorp de bal in het doel tikken : 1 -1. Halverwege de eerste helft kon Jelmer Schuil bij een hoge bal van Berlikum reddend optreden in het doelgebied.

Een flitsende uitbraak van Robert Kooistra leverde niet meer dan een inworp op en bracht geen verandering in de tussenstand. Die kwam wel in de 27e minuut. Bij een aanval van Berlikum moest Sjac Ausma ingrijpen en beoordeelde de scheidsrechter dit met een penalty voor Berlikum. Die werd uitstekend verzilverd : 1 – 2.

Fc. Grootegast kreeg na een half uur spelen een aantal corners. In de 35e minuut leverde dat in het doelgebied van Berlikum een situatie op waarbij de bal door een eigen speler van Berlikum het doel in ging : 2 – 2. De Friezen raakten niet in paniek en bleven hun spel spelen. Vaak als eerste bij de bal en elkaar beter aanspelend als bij Grootegast het geval was. Na de rust zou duidelijk worden waar dit toe ging leiden.

Berlikum kreeg snel na de thee wegens duwen aan de rand van het 16 metergebied een vrije trap. Ruben Eijzenga wist hier wel raad mee. Met een perfecte trap liet hij de bal in 1x in de rechterhoek van het doel krullen : 2 – 3. De vrije trap die Fc. Grootegast twee minuten later ook aan de rand van de 16 kreeg werd door Berlikum uitverdedigd.

Berlikum had de touwtjes inmiddels goed in handen en ondervond weinig tegenstand van de duidelijk tekort schietende verdediging van Fc. Grootegast. In de 55e minuut ging een simpel schot op doel erin : 2 – 4. Drie minuten later constateerde de scheidsrechter hands in het strafschopgebied en kende hij Berlikum voor de tweede keer vanmiddag een strafschop toe. Het was evenals bij de eerste penalty Thomas Dijkstra die raak schoot : 2 – 5.

Kars Valkema van Berlikum ontving een gele kaart na een overtreding op Rowan Top. De vrije trap voor Grootegast werd een corner die vervolgens werd weggekopt. In de 66e en 67e minuut kwamen bij Fc. Grootegast wisselspelers in het veld : Bouwe Pompstra voor Jelmer Schuil, Friso Wierda voor Jelke Visser. De wedstrijd ging verder. Robert Kooistra bediende Kevin Houweling die mooi uithaalde, maar de keeper van Berlikum wist raad met het schot.

Een flinke kluts voor het Grootegaster doel liep in de 69e minuut zonder verandering in de score af. Dat gebeurde evenmin bij twee corners van Fc. Grootegast en een vrije trap net buiten het 16 metergebied. Na een wissel bij Berlikum werd Grootegast even gevaarlijk. Kevin Houweling speelde Johan Beute aan die net naast het doel schoot. Een derde wissel bij de thuisploeg volgde : Derwin van der Wielen voor Albert Koers. Bij weer een aanval van Berlikum scoorde Ruben Eijzenga zijn vierde doelpunt van deze middag : 2 – 6.

Robert Kooistra wist door goed te werken een tegentreffer te scoren : 3 – 6. Toch werd dit niet de eindstand. Berlikum brak nog een keer uit en gaf keeper van Gorp geen kans : 3 – 7. Voor Fc. Grootegast dat het vanmiddag met name in verdedigend opzicht behoorlijk liet afweten een blamerende uitslag.

Zaterdag 26 februari speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur een uitwedstrijd in en tegen Veenhuizen.