Provincialeweg 141
9863PE
DOEZUM
tel. 06-48872176

Dinsdagavond is de inhaalwedstrijd Fc. Grootegast 1 tegen Waskemeer 1 gespeeld. Allereerst was een rol weggelegd voor de ‘pupil van de avond’ Niels Buma. Hij kreeg een presentje van de scheidsrechter, een gele en rode kaart die hij mocht houden. Natuurlijk mocht hij ook als eerste met de bal op het doel van de tegenstander af gaan. Dit deed Niels heel bewust. Hij omspeelde keurig een in de weg staande verdediger en scoorde netjes in de linkerhoek van het doel.

Fc. Grootegast ging heel voortvarend van start. Al in de tweede minuut kwam een voorzet van Rowan Top bij Albert Koers die uithaalde en de 1 – 0 binnenschoot. Het spel werd hervat en ging naar de andere kant van het veld waar Waskemeer een vrije trap kreeg die door de verdediging goed werd geblokt. Rowan Top was goed op dreef. Hij kon de bal mooi oppikken en opstomen richting het doel van Waskemeer. Het net werd niet bereikt, de bal was voor de keeper.

Bij een aanval van Waskemeer kopte Remco de Jong de bal resoluut weg. In de achtste minuut nam Mike Homan een corner voor Grootegast. De bal kwam bij Rowan Top die hem weer terug kon geven aan Mike die afvuurde. De bal verdween over het doel.

Waskemeer liet intussen zien dat het ook voor resultaat wilde gaan. Het spel ging dan ook op en neer. We zagen een mooie een-twee tussen Rowan Top en Kevin Houweling waarna Jelmer Schuil de bal kreeg. Jelmer stuitte op de verdediging Waskemeer. Na een kwartier spelen pakte keeper Jelmer van Gorp de bal bij een Friese aanval.

Mike Homan wist vervolgens de bal mooi op te pakken. Rowan Top gaf een voorzet en de omhaal van Robert Kooistra lukte helaas niet. Na bijna twintig minuten werd een vrije trap van Waskemeer richting doel gekopt, maar floot de scheidsrechter wegens buitenspel af.  Twee minuten later had Fc. Grootegast enorm veel geluk. Een schot van Waskemeer ketste af op de doelpaal. Een vrije trap van Rowan Top aan de overkant werd door Waskemeer weggekopt. Opnieuw was de beurt aan de gasten. Robert Kooistra kon een vrije trap eenvoudig afstoppen en ook Remco de Jong die verdedigend sterk speelde stond een goal voor Waskemeer in de weg.

Grootegast probeerde meer op balbezit te spelen. Kevin Houweling leverde een voorzet die door de verdediging over de zijlijn werd gewerkt. De volgende poging van Waskemeer was een schot uit de tweede lijn dat ver naast ging. Vier minuten voor de rust kwam de bal bij Robert Kooistra die vanuit een acrobatische actie met een hakje de bal in de touwen schoot, 2 – 0 ! Grootegast had de smaak te pakken. Een minuut na de 2 – 0 kon de keeper van Waskemeer een inzet van Rowan Top met de voet redden, maar toen greep Jelmer Schuil zijn kans en wist hij de 3 – 0 te scoren. Een fijne ruststand.

Fc. Grootegast wilde de lijn in de tweede helft wel doorzetten. In de 50e minuut ging de bal van Robert Kooistra naar Mike Homan die doorspeelde naar Jelmer Schuil. Deze schoot, maar Waskemeer kon de bal net naast het doel laten gaan. De corner van Grootegast werd uitverdedigd. Slechts een minuut later leverde Kevin Houweling een voorzet waar Robert Kooistra net niet bij kon. Weer een prima aanval van de thuisploeg werd gepakt door de keeper van Waskemeer. De doelman raakte wel wat geblesseerd aan z’n knie en werd even behandeld.

De verdediging van Fc. Grootegast deed het weer goed bij een vrije trap van Waskemeer in de 57e minuut en er werd meteen weer een aanval ingezet. Een mooie een-twee tussen Mike Homan en Johan Beute had als resultaat dat Mike de volgende treffer voor zijn rekening kon nemen. De 4 – 0 verscheen op het scorebord.

Robert Kooistra schoot na een uur spelen op het doel van Waskemeer en de keeper had twee pogingen nodig om de bal echt te pakken. Bij Fc. Grootegast mochten Rowan Top, Kevin Houweling en Robert Kooistra plaats maken voor Bennie Kits, Rutger van der Veen en Jelke Visser. In de 65e minuut kon keeper van Gorp een niet al te sterk schot van Waskemeer goed pakken. Na een overtreding op Mike Homan nam deze zelf de vrije trap die werd gegeven, Johan Beute kon er net niet bij.

Waskemeer gaf de moed nog niet op. Het kreeg een corner die door keeper Jelmer van Gorp werd weggestompt. De bal kwam bij een speler van Waskemeer die naast de goal schoot. Bij Waskemeer werd een wisselspeler ingebracht en drie minuten later nog een verse kracht. Intussen werd een veelbelovende aanval van Grootegast terecht wegens buitenspel afgefloten. Twee pogingen van Waskemeer in het Grootegaster doelgebied werden verhinderd.

In de 75e minuut kwam Jelke Visser tot een mooie aanname van de bal en hij ging er zo snel vandoor dat de bal over de zijlijn ging. Kort daarna kwam voor Waskemeer de goal waar het op hoopte. Nadat keeper van Gorp wegstompte kwam de bal bij Seijo van der Veen die de stand op 4 – 1 bracht. Met nog een klein kwartier te spelen verlieten Jelmer Schuil en Remco de Jong het veld en kwamen Friso Wierda en Tjerk Poortinga er in.

Bert Beute werd aan zijn hoofd geraakt en moest verzorgd worden. Een tweetal corners van Waskemeer en ook een tweetal vrije trappen brachten Fc. Grootegast niet in de problemen. Bert Beute verliet het veld omdat hij teveel last van zijn hoofd had. Ook bij de laatste pogingen van Waskemeer bleef een doelpunt uit zodat na het laatste fluitsignaal voor de 4 – 1 overwinning én het veilig stellen van het blijven spelen in de 3e klasse gejuicht kon worden.

Zaterdag 21 mei speelt het 1e elftal thuis om 14.30 uur tegen Rottevalle.