Kooiweg 1
9722BZ
GRONINGEN
tel. 050-5256133

De tweede competitiewedstrijd van Fc. Grootegast was een uitwedstrijd bij Amicitia VMC in Groningen. Na het teleurstellende verlies van vorige week moest er vandaag een betere wedstrijd op de mat worden gelegd.

Na het nemen van de aftrap kwam na enkele minuten de eerste echte aanval van Fc. Grootegast waarbij de bal naast het doel van de tegenstander ging. Al snel volgde een voorzet van Mike Homan naar Bouwe Pompstra die zijn inzet via een verdediger van Amicitia tot corner zag verwerkt. De door Mike genomen korte corner werd niet gevaarlijk. In de 8e minuut leverde Bouwe een mooie voorzet die door Rowan Top keurig in het doel werd geschoten : 0 – 1. Dit smaakte naar meer.

Fc. Grootegast had geen moeite met de tegenstander en kon doorgaan met aanvallend spel. Amicitia kon hier weinig tegenin brengen en wanneer ze aan de bal kwamen wist Grootegast het snel weer over te nemen. Bouwe Pompstra wist op de rechterflank meermaals snel op te komen. Na een kwartier spelen kwam een prima voorzet van Lútsen Smits voor de voeten van Rowan Top die voor de tweede keer het net wist te vinden : 0 – 2.

Na de hervatting kwam Amicitia tot een schot over het Grootegaster doel. Lútsen Smits deed een mooie actie en kwam ook tot een schot, maar dat werd gepakt door de keeper van Amicitia. Halverwege de 1e helft kwamen de Groningers op en moest keeper Jelmer van Gorp voor het eerst in actie komen. Zonder probleem pakte hij de bal en was Grootegast weer aan de beurt. Het kreeg in de 23e minuut een vrije trap die van Mike Homan naar Albert Koers ging die de 0 – 3 binnen kopte.

Fc. Grootegast bleef gretig. Een omhaal van Rowan Top kwam bij Robert Kooistra en werd daarna een corner die door Rowan werd genomen. Met moeite wist Amicitia de bal uit het eigen doelgebied weg te krijgen. Uit alles bleek Grootegast de wedstrijd in handen te hebben en volgden aanvallen en mooie acties en combinaties elkaar op. Er waren volop mogelijkheden om de score uit te breiden, maar dit gebeurde niet in de 1e helft.

Na de rust bleef het spelbeeld nagenoeg gelijk en regen de kansen voor Fc. Grootegast zich aaneen. Een steekbal van Bouwe Pompstra kwam net niet bij Robert Kooistra. Een vrije trap van Mike Homan aan de rand van het zestienmetergebied ging over het doel. Een voorzet van Albert Koers die door Robert Kooistra tegendraads werd ingekopt was voor de keeper van Amicitia. Bouwe Pompstra schoot op de lat. Mike Homan miste een kans op aangeven van Robert Kooistra.

Trainer Arjan Veenstra bracht na een uur spelen vier verse krachten : Roy van der Tuin, Nanne van Hielkema, Maurits Stolk en Kevin Houweling. Ze namen de plaatsen van Bouwe Pompstra, Yanick Heeringa, Lútsen Smits en Robert Kooistra in. De wedstrijd ging door met een mooie crosspass van Albert Koers op Rowan Top die er niet in slaagde er een hattrick van te maken. Na opkomen van Roy van der Tuin volgde een corner voor Grootegast en een schot van Mike Homan dat net over de hoek van het doel verdween.

Amicitia kon halverwege de 2e helft toch een keer gevaarlijk aanvallen, maar Fc. Grootegast ontsnapte aan een tegengoal. Er werd gescoord op de andere speelhelft toen een voorzet van Jelmer Schuil na verschillende contacten bij Mike Homan kwam die de stand naar 0 – 4 tilde. Er werd eigenlijk een penalty verwacht toen Roy van der Tuin iets daarna in het strafschopgebied werd neergelegd, maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten.

Met nog een kwartier te spelen kon Maurits Stolk een bal van Amicitia goed wegtrappen. Rowan Top mocht het veld verlaten en kon Jelte Gjaltema zijn debuut in het 1e elftal maken. Vijf minuten daarna gaf Jelte een voorzet aan Roy van der Tuin die in het strafschopgebied werd gevloerd en nu was het overduidelijk een penalty. Mike Homan schoot onberispelijk raak in de rechterhoek van het doel : 0 – 5.

De laatste (ruim) vijf minuten waren ook nog aantrekkelijk om te zien. Er liep een aanval van Mike Homan naar Kevin Houweling die doorspeelde naar Jelte Gjaltema. Jelte werd naar de grond gewerkt en de toegekende vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied werd door Kevin Houweling op de lat geschoten. In de 90e minuut wist Roy van der Tuin de bal heel handig op te pikken, alleen op het doel van de tegenstander af te gaan én de 0 – 6 te scoren. In de blessuretijd was er na een voorzet van Albert Koers een doelkans voor Jelte Gjaltema maar hij wist die niet te verzilveren.

Na het laatste fluitsignaal was de riante 0 – 6 een mooie overwinning van Fc. Grootegast die drie welverdiende punten opleverde.

Fc. Grootegast speelt zaterdag 7 oktober om 14.30 uur thuis tegen ODV (Wijnjewoude).