Scheidsrechter

J.K. Pol

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Vanmiddag kwam Ryan Scholtens van JO11-2 met een grote glimlach aan op het sportpark. Geen wonder, hij won vanmorgen met zijn eigen team de thuiswedstrijd tegen SJO De Marne met 2 -1. Nu was hij gekomen om bij de wedstrijd van het 1e elftal pupil van de week te zijn. Toen Fc. Grootegast en VV Westerkwartier zich hadden opgesteld, mocht Ryan met de bal naar het doel van de tegenstander. Nadat hij handig een sliding ontweek, ging hij doelgericht door en scoorde keurig raak in de rechterhoek van het doel. Klasse Ryan !

Nadat VV Westerkwartier de aftrap had genomen kwam Fc. Grootegast al snel in balbezit. De aanval eindigde met een schot op de paal van Albert Koers, maar tevens floot de scheidsrechter wegens buitenspel. Na een vrije trap van Kevin Houweling kwam de bal bij Sjac Ausma die het net niet vond. Een minuut later (5e min.) nam Kevin vanaf links een vrije trap en wist Rolf Hazenberg de bal raak te koppen, 1 – 0 voor Fc. Grootegast en een snelle voorsprong in deze streekderby.

VV Westerkwartier zocht daarna de aanval, maar die liep dood over de achterlijn. De beurt was weer aan Fc. Grootegast. Een inworp van Jelmer Schuil die bij Rowan Top kwam, ging door naar Albert Koers die niet kon scoren. Op aangeven van Kevin Houweling zagen we een mooie poging van Lútsen Smits die afgestopt werd door de keeper. Ook een goed voorgetrokken bal van Bouwe Pompstra was voor de doelman. Een vrije trap van VV Westerkwartier vanaf de middellijn verdween in een keer achter het doel van Fc. Grootegast. Na prima werk bereikte Mike Homan Kevin Houweling die z’n schot over de achterlijn zag gaan.

De wedstrijd was bijna 20 minuten oud toen VV Westerkwartier eerst naast schoot en het volgende schot geblokt zag worden door de Grootegaster verdediging. Na een corner van de gasten kon keeper Niels Klaver de bal stompen en werkte de verdediging het leer verder weg. Over en weer werd aangevallen. De keeper van VV Westerkwartier was paraat bij een aanval van Sjac Ausma en Bouwe Pompstra, een afstandsschot van de bezoekers ging over, nadat Mike Homan de bal goed kon onderscheppen kwam hij niet tot scoren en na een vrije trap van VV Westerkwartier vanaf de rand van de middencirkel kon Rolf Hazenberg goed ingrijpen. Het was duidelijk dat de gasten meer druk zetten, maar Fc. Grootegast slaagde erin schade in de vorm van een tegendoelpunt te voorkomen.

Na een uitbraak in de 31e minuut werd Bouwe Pompstra in het strafschopgebied gevloerd en gaf de scheidsrechter een penalty. Rolf Hazenberg nam deze taak op zich, maar de keeper van VV Westerkwartier kon de bal stoppen, jammer genoeg bleef de 2 – 0 uit. Een nieuw schot van Bouwe ging twee minuten later naast en daarna moest keeper Niels Klaver twee keer in actie komen en dat deed hij goed. Doordat Mike Homan sneller was dan zijn tegenstander kon hij een volgende aanval van VV Westerkwartier afbreken. Een vrije trap van VV Westerkwartier halverwege de speelhelft van Fc. Grootegast ging naast. In de laatste tien minuten van de 1e helft werd een rush van Bouwe Pompstra geblokt en eindigde een aanval van Rowan Top, Marcel Gelderloos en Jelmer Schuil in een schot van Marcel dat naast ging. VV Westerkwartier liep tegen buitenspel aan en bij een uitbraak was keeper Niels Klaver er op tijd bij. In de laatste minuut voor de rust werd een vrije trap van Kevin Houweling weggekopt en onderbrak Sjac Ausma aan de overkant een actie van VV Westerkwartier.

Kort na de thee kon Rolf Hazenberg een vrije trap van VV Westerkwartier resoluut wegwerken en ging het spel de andere kant op. Hierbij kreeg Rowan Top de bal, kopte, maar de bal was voor de keeper. Rense Dijk van VV Westerkwartier had een blessurebehandeling nodig. Enkele minuten later liep een aanval van Fc. Grootegast dood. Na een vrije trap en korte corner van de tegenstanders kon Albert Koers de bal goed wegkrijgen. Drie minuten later leverde Albert een voorzet die door de keeper werd gepakt.

Halverwege de 2e helft kwam Robert Kooistra binnen de lijnen voor Lútsen Smits. Een goede vrije trap door Kevin Houweling kon niet over de doellijn worden gewerkt door Robert en Jelmer.

Met nog een kwartier te gaan werd er bij VV Westerkwartier gewisseld. Er was veel strijd om de bal en dan is het altijd afwachten wat er gaat gebeuren. Een schot van Mike Homan werd door de keeper gestopt en een voorzet van Rowan Top werd door Robert Kooistra naast gekopt. Drie minuten daarna werd een schot van Robert die verrassend op kan duiken geblokt. VV Westerkwartier had misschien voordeel kunnen halen toen keeper Niels Klaver over de bal schopte, maar het liep gelukkig goed af. Een voorzet van Rowan Top op Robert Kooistra werd terecht wegens buitenspel afgefloten.

Nadat Albert Koers onderuit was gehaald en Jelmer Schuil een vrije trap kon nemen ontstonden heuse opstootjes waarbij veel spelers waren betrokken en met name een verdediger van VV Westerkwartier serieus in bedwang moest worden gehouden. In de extra tijd ontstond zelfs tumult aan de zijlijn en eigenlijk is het verbazend dat de scheidsrechter vanmiddag geen enkele kaart heeft getrokken. Robert Kooistra kreeg kort voor tijd een afdruk van drie noppen op z’n knie, veroorzaakt door een speler van VV Westerkwartier. Hij werd vervangen door Maurits Stolk.

In de wedstrijd waarin Fc. Grootegast wel moeite had met het druk zetten van VV Westerkwartier trok het toch aan het langste eind door zelf achterin de gelederen gesloten te houden en met 1 – 0 winst af te sluiten. Vanaf 25 november 2023 is het team van trainer Arjan Veenstra en assistent-trainer Sietse Vogelzang maar liefst acht wedstrijden ongeslagen.

Fc. Grootegast speelt zaterdag 16 maart om 14.30 uur uit tegen koploper HS’88 uit Hoogezand.