Scheidsrechter

J de Vries

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Onze pupil van de week Mart Wilpstra had ’s morgens met zijn team JO11-2 de uitwedstrijd tegen Bakkeveen JO11-1 met 8 - 2 gewonnen. Zijn stemming was opperbest, helemaal omdat hij ook nog als pupil van de week in actie mocht. Dat deed hij met verve. Met mooie bewegingen werkte hij zich langs de spelers van SIOS en schoot op het doel. In eerste instantie raakte zijn schot de maaiende armen van de keeper, maar in de rebound legde Mart de bal keurig in het doel.

Fc. Grootegast nam vanmiddag de aftrap en ging gedreven van start met aanvallend spel. De concentratie achterin was zichtbaar aanwezig, de wil om vanmiddag als team succesvol te zijn ook. In de 8e minuut zagen we een mooie aanval van Kevin Houweling, Bouwe Pompstra en Lútsen Smits waarbij het schot van Lútsen via een speler van SIOS naast het doel ging. Een minuutje later gaf Rowan Top de bal aan Lútsen en nu kon de keeper succes verhinderen. Na een vrije trap van Fc. Grootegast kon Rowan Top in actie komen en doorgaan, maar deze keer werd het een doeltrap voor SIOS. Rolf Hazenberg, Rowan Top en Lútsen Smits zetten het aanvallende werk door. Rowan gaf in de 15e minuut een mooie voorzet die door SIOS werd weggekopt, maar het aanvallen van Grootegast ging door. Mike Homan kon uit een draai een prima voorzet geven, maar de doelman van de tegenstander kon deze pakken. Er werden kansen gecreëerd door het thuisteam : Rolf Hazenberg schoot naast, na acties van Kevin Houweling en Bouwe Pompstra kwam de bal bij Jelmer Schuil die over het doel schoot en na een uittrap van de keeper van SIOS pikte Rowan Top de bal op en werd zijn schot via de keeper een corner. Deze corner en de twee die daarop volgden waren geen opmaat naar het zeer gewenste eerste doelpunt.

Halverwege de eerste helft moest laatste man Marcel Gelderloos in actie om SIOS te stoppen en dat deed hij prima. SIOS kwam wat meer op de speelhelft van Fc. Grootegast, maar leverde slechts een schot dat over de achterlijn ging. Het spel werd heel kort onderbroken doordat de keeper van SIOS zijn voetbalschoenen ging wisselen. Daarna stoomde Fc. Grootegast weer op. Jelmer Schuil speelde naar Rowan Top die de bal voortrok en daarmee Bouwe Pompstra bereikte die de bal perfect in het net schoot : de 1 – 0 was er ! SIOS liep nogal eens tegen balverlies aan. Na ruim een half uur spelen kwam een bal van Kevin Houweling bij Bouwe Pompstra die in het zestienmetergebied neerging, maar de scheidsrechter zag er geen strafschop in. Uit een corner van Mike Homan deed Rolf Hazenberg een doelpoging, maar de keeper wist de bal al grabbelend te pakken. Het was mooi om te zien dat Fc. Grootegast bleef aanvallen en werken. Vijf minuten voor de rust schoot Mike Homan van afstand op de lat, met iets meer geluk had dit de tweede goal kunnen zijn. Toen de eerste helft werd afgefloten ging het publiek graag naar binnen om een warme kop koffie te scoren.

Aan het begin van de tweede helft regende het nog steeds en keerden nagenoeg alle toeschouwers terug naar de tribune waar het vanmiddag goed vertoeven was. SIOS leek met wat meer vertrouwen uit de kleedkamer te zijn gekomen. Na twee minuten kwam de bal op verrassende wijze bij een van de SIOS-spelers die tot een schot kwam dat voorlangs het doel ging. Het initiatief van SIOS bleef overeind. Een schot op +/- 18 meter van het doel ging er niet in en keeper Niels Klaver kon bij een nieuwe poging de bal goed wegtikken.

Fc. Grootegast wilde ook wel weer. Na een een-tweetje tussen Lútsen Smits en Rowan Top werd het een corner die genomen werd door Mike Homan en in het zijnet ging. SIOS kreeg een corner aan de overkant die tot twee keer toe door keeper Niels Klaver kon worden weggestompt. Een vrije trap van SIOS vanaf de rand van de middencirkel verdween naast het Grootegaster doel.

De spelers van Fc. Grootegast zochten elkaar goed op. Jelmer Schuil speelde naar Bouwe Pompstra die de bal aan Mike Homan gaf. Mike probeerde Lútsen Smits te bereiken, maar die kon niet tijdig bij de bal komen. Na een sterke actie van Rowan Top volgde een corner die het doel niet haalde.

Gelukkig wist Fc. Grootegast een vrije trap van SIOS op de rand van het zestienmetergebied te blokken. Een corner van SIOS werd goed voorgegeven, maar keeper Niels Klaver pakte de bal. Uit de tegenstoot van Fc. Grootegast ontstond een kans die werd verijdeld door de keeper van SIOS. Een vrije trap van SIOS vanaf de rechterkant kwam hoog voor in het doelgebied en werd door keeper Niels  Klaver gestopt. Na 65 minuten werd een speler van SIOS gewisseld. Hierna ging Rowan Top er snel vandoor en werd het een corner. In het vervolg op de corner legde Mike Homan de bal terug op Lútsen Smits die z’n schot over het doel zag gaan. Acties richting het doel van SIOS volgden elkaar in snel tempo op. Bij SIOS werd in de 73e minuut opnieuw een wisselspeler ingebracht. In dezelfde minuut kon Rolf Hazenberg na een vrije trap van Kevin Houweling met een fraaie kopbal de 2 - 0 aantekenen. Vier minuten later kwam de volgende kans voor Fc. Grootegast. Een prima aanval van Rolf Hazenberg en Kevin Houweling eindigde met een kopbal van Bouwe Pompstra die op de lat ging.

Met nog een klein kwartier te spelen mochten bij Fc. Grootegast Derwin van der Wielen en Rick van Dellen de plaatsen van Jelmer Schuil en Bouwe Pompstra innemen. Nadat de keeper van SIOS eerst een keer op tijd bij de bal kwam en hij een kopbal van Mike Homan ving, volgde dan toch de genadeklap. Na een mooie aanval via Rolf Hazenberg en Rick van Dellen benutte Mike Homan zijn kans en scoorde de 3 - 0. Ook Rick van Dellen probeerde nog te scoren, maar zijn schot werd tot corner verwerkt. Maurits Stolk kwam nog binnen de lijnen voor Rienk Tuithof. Aan de stand werd in de laatste minuten niet meer getornd en de laatste wedstrijd voor de winterstop werd door Fc. Grootegast zeer verdiend met winst afgesloten. Het collectief van staf en spelers verdient een compliment voor wat het vanmiddag heeft laten zien.

De eerstvolgende competitiewedstrijd van Fc. Grootegast is na de winterstop.

Fc. Grootegast speelt dan op zaterdag 20 januari om 14.30 uur thuis tegen Noordwolde.