Accommodatie

Sportpark Grootegast

Zaterdag 17 februari stond de inhaalwedstrijd tussen Fc. Grootegast 1 en Noordwolde 1 op het programma.

Deze wedstrijd werd afgelast op 20 januari jl. vanwege winterse omstandigheden.

Allereerst werd er een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Tjeerd Tuinstra, lid, oud-speler en supporter, en Manus Nijboer, supporter en oud-vrijwilliger van de club. De spelers van Fc. Grootegast speelden de wedstrijd met rouwbanden.

Pupil van de week Daniël Hofstede, speler van de JO11-3, mocht vervolgens de aftrap nemen. Hij wist handig de spelers van Noordwolde te ontwijken en scoorde vervolgens in de rechterhoek, ondanks een duik van de keeper van Noordwolde. Goed gedaan, Daniël.

Daarna nam Mike Homan namens het eerste elftal van Fc. Grootegast de aftrap voor zijn rekening. Ze begonnen sterk, want na slechts 42 seconden scoorde Rowan Top, na een lage voorzet van Roy van der Tuin: 1-0. Mooi zo’n vroege score, maar natuurlijk ook alle hens aan dek, want de wedstrijd was nog maar net begonnen. Dit werd meteen duidelijk in de 5e minuut toen Noordwolde een vrije scoringskans kreeg, maar de bal naast het doel van keeper Niels Jonkman schoot, die vandaag zijn debuut maakte in het eerste elftal. Enkele minuten later was er opnieuw een kans voor Noordwolde, maar zij konden hier geen vervolg aan geven.

Het spel ging op en neer, waarbij Rowan voor Fc. Grootegast een kans kreeg maar werd gestopt door de alerte keeper van Noordwolde. Vervolgens probeerde Rolf Hazenberg de keeper te passeren, maar deze liet zich niet verschalken. Fc. Grootegast zette druk, met een één-tweetje tussen Mike en Rowan, maar dit kreeg geen vervolg. Kevin Houweling werd aangespeeld aan de rechterkant en zijn voorzet resulteerde in een corner nadat een verdediger van Noordwolde ingreep. Rowan en Mike namen een korte corner, die opnieuw tot een corner werd verwerkt door Noordwolde. Die corner van Grootegast leverde niets op.

Noordwolde zette vervolgens ook druk en kwam dicht bij een doelpunt, maar slaagde er niet in te scoren. Een veelbelovende opening op Lútsen Smits was helaas buitenspel. Keeper Niels maakte een goede redding, waarna Roy werd aangespeeld op het middenveld en veel ruimte kreeg. Hij speelde Rowan aan, maar de keeper van Noordwolde doorzag dit en kwam eerder bij de bal.

In de 29ste minuut speelde Jelmer Schuil vanaf de linkerkant de bal naar Rowan, die de bal bij Mike bezorgde. Mike scoorde met een kopbal, maar dit doelpunt werd afgekeurd vanwege vermeend buitenspel. Noordwolde zette vervolgens opnieuw een aanval op richting het doel van Fc. Grootegast. Langs de zijlijn hield men de adem in, maar ook deze kans ging rakelings voorlangs.

Bij een volgende aanval speelde Lútsen de bal naar  Rowan, die op doel schoot, maar de keeper van Noordwolde redde wederom. Noordwolde voerde een wissel door.

Een vrije trap werd toegekend aan Fc. Grootegast en Roy nam deze snel. Hij speelde Jelmer aan op de linkerflank, die vervolgens een voorzet gaf aan Mike. Helaas kon de keeper de inzet van Mike keren. Maar bij de daaropvolgende aanval slaagde hij er niet in om dit te doen. Rowan gaf een hoge voorzet in de zestien, die door Rolf werd binnen gewerkt: 2-0.

Het was inmiddels de 43e minuut van de wedstrijd en Fc. Grootegast bleef aanvallend spelen. Rowan was goed op dreef, hij wist opnieuw een teamgenoot te bereiken, ditmaal Jelmer, die de bal teruglegde op Albert Koers. Helaas ging de poging van Albert vervolgens over het doel. Scheidsrechter J. Boerema floot vervolgens voor rust.

In het begin van de tweede helft gebeurde er niet veel noemenswaardigs. Helaas waren er

achtereenvolgens blessures voor zowel Noordwolde als Fc. Grootegast. Albert raakte bij Fc. Grootegast geblesseerd tijdens een corner van Noordwolde in het strafschopgebied. Hij probeerde nog wel door te spelen, maar moest uiteindelijk het veld verlaten. De jarige Rienk Tuithof, kwam als zijn vervanger op het middenveld.

Fc. Grootegast pakte de draad weer op. Mike speelde de bal naar Rowan, die vervolgens net niet wist te scoren; de bal schampte nog wel de buitenkant van de paal. Vervolgens wist Noordwolde weer van zich te laten horen door te scoren. De grensrechter van Fc. Grootegast had buitenspel geconstateerd, maar de scheidsrechter wilde hier niets van weten.

Gezien de gebeurtenis in de eerste helft, waarbij de scheidsrechter wel de aanwijzingen van de grensrechter van Noordwolde overnam, riep dit wat gemengde gevoelens op. Mike Homan kreeg  een gele kaart. De stand 2-1 bleef op het bord.

Fc. Grootegast pakte vervolgens het spel weer op. Jelmer kon een pass van een speler van Noordwolde onderscheppen en kon via een één-tweetje met Rowan Mike bereiken. Helaas ging diens kopbal vervolgens over het doel. De keeper van Noordwolde kwam tijdens deze actie nog in aanraking met het doel dat hij verdedigde, maar gelukkig liep dit goed af. Aan de andere kant van het veld liet de collega-keeper van zich horen. Niels redde opnieuw voor Fc. Grootegast na een goede poging van Noordwolde.

Fc. Grootegast kreeg een vrije trap, die vanaf rechtsvoor werd genomen door Kevin. Hij bereikte Rolf die met een prima kopbal de 3-1 kon maken. Er was enige opschudding bij de technische staf van Noordwolde, waarbij scheidsrechter Boerema een rode kaart uitdeelde. De 3-1 voorsprong bleef echter niet lang op het scorebord staan, want ongeveer een minuut na de treffer van Fc. Grootegast slaagde de aanvoerder van Noordwolde er in om via een fraaie treffer de achterstand terug te brengen tot slechts één doelpunt: 3-2.

Het bleef spannend; zouden de Grootegasters de overwinning kunnen behouden? Op het middenveld werd er flink druk gezet door Rienk en Lútsen om dit te bewerkstelligen.

Er volgde een vrije trap voor Noordwolde, die in de zestien werd ingebracht, maar deze leverde geen gevaar op. Opnieuw leek Fc. Grootegast te scoren, maar ook deze keer werd het doelpunt afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Helaas kon deze dus niet worden toegevoegd aan het scorebord voor Rowan en het team. Bij een aanval van Noordwolde werd de bal vervolgens goed weggewerkt door de verdediging van Grootegast. Even later was er nog een kopkans voor Noordwolde, maar deze verdween rechtstreeks in de handen van Niels. Noordwolde bleef het met hoge ballen proberen, maar de verdediging bestaande uit onder andere Sjac Ausma en Marcel Gelderloos, bleef alert.

Fc. Grootegast bracht nogmaals een wissel in, Wilson Wierenga verving Roy. De wedstrijd werd kort stilgelegd vanwege een blessure van de keeper van Noordwolde. Rowan gaf nog een mooie lage voorzet, maar deze werd goed verdedigd door Noordwolde. Iedereen bij Grootegast hield de adem in bij een hard schot van Noordwolde, maar deze belandde hard tegen de reclameborden. Uiteindelijk vond de scheidsrechter dat de extra tijd er echt op zat en floot af. Drie punten in de pocket voor Fc. Grootegast.

De volgende competitiewedstrijd van Fc. Grootegast 1 is uit tegen ODV 1, op zaterdag 2 maart om 14.30 uur in Wijnjewoude.