Scheidsrechter

J. Kuipers

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Vanmiddag was Roan Hamersma van JO11-3 onze pupil van de week. Twee buurtgenoten van hem spelen in het 1e elftal en dat zorgde er mede voor dat Roan er erg veel zin aan had. Nadat HSC en Fc. Grootegast zich hadden opgesteld, kreeg Roan na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter de bal aangespeeld van Albert Koers. Daar wist Roan wel raad mee. Met mooie bewegingen omspeelde hij de tegenstanders, zette de keeper op het verkeerde been en scoorde in de rechterhoek van het doel.

Fc. Grootegast ging na de aftrap voortvarend van start en al in de 2e minuut leverde dat een schot van Rowan Top op dat op de handen van de keeper terecht kwam. Vier minuten later bracht Kevin Houweling de bal bij Robert Kooistra die met een lage voorzet Mike Homan bereikte. Het schot van Mike eindigde in de handen van de doelman. Bij de eerste aanval van HSC kon Sjac Ausma prima onderbreken. Bij de volgende poging deed Sjac dat opnieuw en ook Jelmer Schuil deed dat succesvol. Intussen was Fc. Grootegast duidelijk bezig om door steeds weer aan te vallen de score te openen. Dat lukte na een kwartier spelen toen Nanne van Hielkema uit een voorzet van Rowan Top de bal schitterend in het doel schoot, 1 – 0. Drie minuten later was het opnieuw raak. Na een vrije trap kon Rowan Top de bal voorgeven en kopte Mike Homan het leer binnen, 2 – 0.

Fc. Grootegast zat er steeds bovenop en creëerde mogelijkheden. Op aangeven van Derwin van der Wielen schoot Rowan Top de bal naast het doel, een volgende kans werd een doeltrap voor HSC. In de 23e minuut schoot Derwin van der Wielen van afstand op het doel van HSC en had de keeper moeite de bal vast te krijgen. Mike Homan bediende Rowan Top en bij zijn inzet was de keeper van HSC paraat. De HSC-doelman voorkwam ook dat een schot van Rowan Top na een voorzet van Robert Kooistra achter de doellijn belandde. Intussen konden alle pogingen van HSC om door te breken steeds geblokt worden door de Grootegasters. Wel moest keeper Jelmer van Gorp in de 33e minuut een schot van HSC afweren. Een mooie combinatie van Nanne van Hielkema en Derwin van der Wielen leverde voorin geen doelkans op. Het opkomende HSC werd in de 37e minuut goed afgestopt door de verdediging. Vier minuten voor de rust werd een aanval van Robert Kooistra en Nanne van Hielkema een corner. Mike Homan speelde de bal kort op Rowan Top en toen Mike de bal terugkreeg schoot hij naast. Een paar minuten later brak de rust aan.

In de derde minuut van de tweede helft werd Mike Homan bij een aanval van Fc. Grootegast op de grond gelegd, maar volgde geen fluitje van de scheidsrechter. Derwin van der Wielen gaf een mooie bal op Robert Kooistra en nu klonk de fluit wel : buitenspel. Het zag er veelbelovend uit toen Mike Homan naar Rowan Top speelde, maar de bal ging te snel en verdween over de achterlijn. In de 53e minuut liep een aanval via Jelmer Schuil en Mike Homan naar Rowan Top die net over het doel schoot. Nadat Mike Homan op aangeven van Kevin Houweling net naast schoot, kon hij toen Robert Kooistra in het strafschopgebied werd neergelegd het nemen van de strafschop verzilveren : 3 – 0.

Bij Fc. Grootegast werden twee wisselspelers gebracht, Jelke Visser en Rolf Hazenberg voor Derwin van der Wielen en Nanne van Hielkema.

Het lukte Fc. Grootegast overigens niet om hetzelfde spel als in de eerste helft op de mat te leggen. HSC gaf zich ook niet gewonnen en begon aan te dringen. In de 66e minuut ging rechtsbuiten Winston Bendt heel snel op weg naar het doel van Fc. Grootegast om in de linkerhoek te scoren, 3 – 1. Bij een vrije trap van HSC kon verdediger Marcel Gelderloos de bal onschadelijk maken. Fc. Grootegast had niet te klagen toen de volgende vrije trap van HSC tegen de lat kwam. Meteen ging het spel de andere kant op en vloog het schot van Rolf Hazenberg tegen de keeper aan. Met goed uitkomen kon keeper Jelmer van Gorp HSC afstoppen. Het spel ging van de ene naar de andere kant. Een voorzet van Kevin Houweling was voor de keeper van HSC, Marcel Gelderloos stopte een aanval van de gasten, een aanval van Kevin Houweling en Mike Homan strandde. Met nog een kwartier te gaan mochten Lútsen Smits, Roy van der Tuin en Rienk Tuithof de plaatsen van Albert Koers, Robert Kooistra en Rowan Top innemen. In de 79e minuut werd een vrije trap van HSC weggekopt en na een aantal balcontacten verdween de bal via HSC over de achterlijn.

De laatste tien minuten braken aan. We zagen een aanval van Lútsen Smits naar Jelmer Schuil gaan, door naar Rolf Hazenberg, door naar Roy van der Tuin die jammer genoeg niet kon afronden. HSC kon geen voordeel halen uit een vrije trap. Een poging van Roy van der Tuin die de bal via Mike Homan en Lútsen Smits kreeg, werd een corner zonder gevaar voor HSC. Met nog vijf minuten te gaan was een ver schot van HSC geen probleem voor keeper Jelmer van Gorp en hij wist ook een corner van HSC weg te tikken. Een minuut voor het einde van de reguliere speeltijd lobte Lútsen Smits de bal na een corner van Mike Homan op het dak van het doel. In de blessuretijd werd HSC nog even gevaarlijk, maar dit liep voor Fc. Grootegast goed af. Na het laatste fluitsignaal was de 3 – 1 op het scorebord goed voor de drie punten.

Fc. Grootegast speelt zaterdag 11 mei om 14.30 uur uit tegen SIOS in Sauwerd.