9822TL
NIEKERK GROOTEGAST
tel. 0594-852160

Vanmiddag speelde Fc. Grootegast de eerste return van het seizoen ’23 – ’24 in en tegen Niekerk. Vanwege het overlijden van lid, oud-speler en trouwe supporter Tjeerd Tuinstra droegen de spelers van Fc. Grootegast een rouwband.

In deze derby stond voor zowel Niekerk als Fc. Grootegast best wat op het spel. Voor Niekerk aansluiting houden bij de subtop en voor Fc. Grootegast omhoog klimmen uit de onderste regionen. Vanaf het beginsignaal zagen we strijd om de bal. De eerste mooie kans was in de 8e minuut voor Fc. Grootegast. Hierbij ging de bal van Marcel Gelderloos naar Rowan Top die Mike Homan aanspeelde. Het schot van Mike verdween naast het doel. Twee minuten later kwam Niekerk op en werd de bal gestopt door Marcel. De eerste gele kaart in de wedstrijd was voor een speler van Niekerk, de tweede 9 minuten later voor Jelmer Schuil die een tegenstander aan z’n shirt trok. Halverwege de eerste helft kon keeper Niels Klaver een corner van Niekerk wegstompen en een volgend schot van het thuisteam ging naast. Aan de andere kant van het veld was Grootegast kansrijk, maar in balbezit ging Niekerk er snel vandoor. De actie eindigde met een schot dat over ging. Een nieuwe poging was een roller die naast ging.

Na een half uur spelen moest Bouwe Pompstra zich laten vervangen door Roy van der Tuin. Beide teams gingen uitdrukkelijk op zoek naar een goal. Na een vrije trap van Niekerk vanaf de rechterkant en meerdere balcontacten kon keeper Niels Klaver de bal uit de lucht plukken. Bij de volgende aanval van Niekerk grepen Rolf Hazenberg en Sjac Ausma goed in. Mike Homan kreeg de bal goed bij Rowan Top, maar de scheidsrechter floot af voor buitenspel. Ook voor Roy van der Tuin was er in de eerste helft een gele kaart. Nadat door Niekerk een vrije trap op ongeveer 20 meter van het doel naast werd geschoten brak de rust aan.

Meteen na de thee leverde Niekerk een hoge voorzet die door keeper Niels Klaver werd weggetikt. Nadat Roy van der Tuin onderuit was gehaald ging de door Kevin Houweling genomen vrije trap over de achterlijn. Niekerk scoorde in de 48e minuut bijna de openingstreffer, maar de bal ketste af op de doelpaal. Mike Homan zocht het andere doel op. Een inzet van hem draaide achter, een schot van hem werd door de keeper gepareerd. De corner van Rowan Top die er op volgde werd door de doelman weggestompt. De aanval van Grootegast liep wel door en met een prima omhaal liet Rolf Hazenberg de bal in de touwen gaan : 0 – 1.

Bij Niekerk werd een wisselspeler ingebracht. Een nieuwe aanval van Fc. Grootegast liep via Mike Homan, Rowan Top en Lútsen Smits. De keeper stond een nieuwe treffer voor Grootegast in de weg. Voor Niekerk eindigde de bal na een lage corner en aanval over de achterlijn. Vervolgens kwamen er geen doelrijpe kansen uit een vrije trap van Kevin Houweling en een corner van Mike Homan. Na een corner van Niekerk, kopte een van de spelers de bal naast het Grootegaster doel.

Trainer Arjan Veenstra bracht twee wisselspelers. Nanne van Hielkema en Derwin van der Wielen kwamen voor Lútsen Smits en Jelmer Schuil. In de 70e minuut wist Niekerk-speler Brian Wiersma een vrije trap in 1x in de linkerhoek van het doel te schieten en verscheen de 1 – 1 op het scorebord. Voor Grootegast ging een volgende aanval naast. Met nog een kwartier te spelen werd bij Niekerk nog een keer gewisseld. Meteen nadat keeper Niels Klaver de bal goed pakte gaf hij een verre trap die bij Mike Homan kwam, meer dan een doeltrap voor Niekerk werd het niet. Ook hierna bracht een mooie aanval van Fc. Grootegast geen zeer gewenst tweede doelpunt. Het kwam ook niet in de resterende speeltijd. Dat gold ook voor Niekerk dat in de slotminuut een vrije trap kreeg. Toen de bal hoog over het doel van Grootegast ging was het meteen einde wedstrijd.

De volgende wedstrijd van Fc. Grootegast is zaterdag 17 februari om 14.30 uur thuis tegen Noordwolde.