Scheidsrechter

J de Klein

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Vandaag startte de competitie 2023/2024 voor het 1e elftal van Fc. Grootegast met een thuiswedstrijd tegen Niekerk. Voordat de aftrap plaatsvond was eerst pupil van de week Milkyias Habtom aan de beurt. Hij won ’s morgens met zijn eigen team JO11-2 van Niekerk JO11-1 met maar liefst 13-8. In deze wedstrijd gaf Milkyias veel passes en scoorde hij twee keer. Vanmiddag ging hij met de bal aan de voet recht op het doel van Niekerk af en scoorde mooi in de linkerhoek van het doel.

Fc. Grootegast en Niekerk begonnen actief aan de wedstrijd. Uit een vrije trap van Mike Homan in de derde minuut werd door Kevin Houweling gescoord, maar wegens buitenspel werd de goal afgekeurd. Hierna werd Niekerk gevaarlijk maar kon Rolf Hazenberg dit goed oplossen. Even later kon Rolf de bal blokken na een vrije trap van Niekerk net buiten het zestienmetergebied. De bal ging bij een nieuwe aanval van Niekerk via Jort Zuidersma en Hidde Kijf over de achterlijn. Het team van trainer Henry Kramer bleef onverminderd druk zetten en door bijvoorbeeld goed verdedigen van Sjac Ausma en een door keeper Niels Klaver goed gepakt schot bleef het eerste kwartier van de wedstrijd doelpuntloos.

In de 17e minuut brak Niekerk uit en was het Ger Ausma die vanaf de linkerkant scherp inschoot. De bal verdween via het hoofd van verdediger Marcel Gelderloos in de rechterkant van het doel, 0-1. Fc. Grootegast probeerde met een prima aanval te antwoorden, maar Roy van der Tuin kon net niet tot scoren komen.

Niekerk bleef de bovenliggende partij maar vrije trappen en corners gingen achter, over of in het zijnet van het Grootegaster doel. Aan de andere kant van het veld trof een omhaal van Mike Homan na een voorzet van Kevin Houweling ook geen doel. De kansen voor Niekerk stapelden zich op, maar een tweede goal bleef nog uit. Omdat Fc. Grootegast niet tot een tegendoelpunt kwam ging de rust in met nog steeds 0-1 op het scorebord.

Na de thee volgde snel succes voor Niekerk. In de 49e minuut nam Ger Ausma de 0-2 voor zijn rekening. Een minuut later leek een bal van Mike Homan over de doellijn van Niekerk te gaan, maar het werd jammer genoeg net geen goedgekeurde goal. Fc. Grootegast liet in vergelijking met de eerste helft wat meer aanvallend voetbal zien. Toen er tien minuten gespeeld waren in de tweede helft gingen Rolf Hazenberg (blessure) en Yanick Heeringa van het veld en kwamen Rowan Top en Maurits Stolk binnen de lijnen.

In de 58e minuut loste Ger Ausma een schot dat via keeper Niels Klaver in de touwen verdween, 0-3. Na ruim een uur spelen werd bij Niekerk gewisseld, Wouter van der Heide kwam voor Jeffrey Graeler. De beurt was aan Fc. Grootegast. Uit een voorzet van Bouwe Pompstra schoot Kevin Houweling over. Goed ingrijpen van keeper Niels Klaver voorkwam een nieuwe goal voor Niekerk. De Grootegasters bleven het proberen, maar lukken deed het niet. Er werd opnieuw gewisseld bij Fc. Grootegast. Nu kwamen Wilson Wierenga en Rick van Dellen voor Roy van der Tuin en Bouwe Pompstra.

Met nog tien minuten officiële speeltijd op de klok was er wel succes voor het thuisteam. Een afstandsschot van Kevin Houweling vloog in het Niekerker doel, 1-3. Bij Niekerk werd Ger Ausma vervangen door Andries van der Veen. In de 86e minuut deed Wilson Wierenga op aangeven van Maurits Stolk en Kevin Houweling een omhaal die jammer genoeg geen doel trof. Bij de tegenstoot van Niekerk zagen we een mooie vangbal van keeper Niels Klaver. De verdediging van Niekerk liet geen steken vallen bij de resterende aanvallen van Fc. Grootegast. Het lukte Brian Wiersma van Niekerk wel om in de slotfase de eindstand naar 1-4 te tillen. Niekerk was vanmiddag de terechte winnaar.

Voetballen was vanmiddag niet het enige dat telde. Fc. Grootegast had besloten de entreegelden van de wedstrijd te doneren aan de actie ‘een bus voor Iris’. Toen de selectie en staf van Niekerk arriveerden werd door hen een envelop met een mooie donatie overhandigd, KLASSE !

Maar ook alle bezoekers hebben een bijdrage geleverd. Velen gaven meer dan de normale entreeprijs. Door Fc. Grootegast werd het verkregen geld naar boven afgerond en kon er uiteindelijk € 1000,- naar de actie gaan. Een geweldig bedrag waarvoor we iedereen heel hartelijk dank zeggen !

Fc. Grootegast speelt zaterdag 30 september om 15.00 uur uit tegen Amicitia VMC (Groningen).