Leovardia een maatje te groot voor Fc. Grootegast

In november 10, 2019
Comments off
143 Views

Vooraf werd Fc. Grootegast door Leovardia in het programmaboekje aangekondigd als een grote tegenstander: ”een grote, want te gast is Grootegast.” Er zijn mindere aankondigingen, dus bij deze dank. De eerste elftallen van Leovardia en Grootegast hebben elkaar voor het laatst in competitieverband getroffen in het seizoen 2013/2014. De uitwedstrijd leverde toen voor Grootegast een 0-6 overwinning op. Wat beide verenigingen gemeen hebben is het feit dat ze allebei het resultaat van een fusie zijn. Vooraf zijn de Grootegasters wel heel benieuwd naar waar ze nu staan in vergelijking met de koploper. Tot nu toe lijkt in de derde klasse 3B iedereen bij iedereen punten te kunnen halen. We zijn benieuwd.

Bij Leovardia hangen de vlaggen halfstok en wordt er vooraf aan de wedstrijd begonnen met een minuut stilte als eerbetoon aan een verenigings- en tevens KNVB scheidsrechter die afgelopen week plotseling is overleden. Daarna trapt Robert Kooistra af namens FC. Grootegast. Nauwelijks is de wedstrijd begonnen of de bal ligt al op het dak van de goal van FC. Grootegast keeper Jelmer van Gorp. Dit belooft wat.

Maar Grootegast zet een tegenaanval op. Robert probeert het met een schot op doel, maar dit blijkt een makkelijke prooi voor de keeper van Leovardia. Even later passt de nr. 10 van Leovardia een bal in het centrum van de verdediging van Grootegast, welke leidt tot een eenvoudige score van Kian Visser voor Leovardia.

Zo is het reeds in de 4e minuut 1-0 voor de thuisclub. Veel te vroeg voor Grootegast. Leovardia anticipeert meteen op de spelwijze van Fc. Grootegast, welke vooraf is bedacht door trainer Johannes Veenema. In de 6e minuut krijgt Leovardia een vrije trap, de bal verdwijnt langs een driemans-muur, maar Jelmer van Gorp heeft een prima redding ‘,à la Padt’ en voorkomt een verdere voorsprong voor Leovardia.

De corner daarna levert niets op. Mike Homan heeft vervolgens een prima onderschepping en via Tim Veenstra wordt Robert Kooistra bereikt. Het blijft bij een kansje voor Grootegast. Trainer Johannes geeft aanwijzingen aan een aantal spelers. De opdracht is om sneller aan te sluiten in de omschakeling. Iets wat gedurende de wedstrijd meerdere malen als aandachtspunt wordt opgemerkt, ook door de toeschouwers van Fc. Grootegast. Wat opvalt is dat de mannen van Grootegast wederom de koppies niet laten hangen, waarvoor complimenten. Er wordt voor elkaar gewerkt en daar waar nodig wordt de verdediging geholpen om het steeds opstormende Leovardia een schotkans te beletten. Mike weet een corner van Leovardia weg te werken en even later geeft hij een prachtige pass op Tim. Bouwe Pompstra weet vervolgens een vrije trap van een Leovardia speler op te vangen. Hij zal zich dit schot nog wel even heugen, want deze kwam knetterhard op zijn bovenbeen.

In de 17e minuut loopt Leovardia wel heel gemakkelijk door de verdediging van Grootegast en heeft een speler de aanvallers voor het uitzoeken. Het is Jeffrey van de Galiën die de 2-0 mag scoren. Even later belandt er nog een schot op de paal.

Grootegast geeft de moed niet op en via Tim wordt Bouwe bereikt, maar de driemansverdediging van Leovardia is iets teveel voor hem. Het resulteert in een ingooi, maar de bal wordt voorin slordig verwerkt, waardoor Grootegast als een speer de verdediging moet neerzetten. Grootegast blijft het proberen, maar echte kansen weten ze niet te creëren.

Na de koffie (voor sommigen), blijkt dat Tjerk Poortinga in het veld is gekomen voor Robert, die helaas niet verder kan vanwege een blessure. Grootegast gaat voortvarend van start. Helaas is er een buitenspelsituatie geconstateerd door de grensrechter van Leovardia. Fc. Grootegast zit op dit moment gretig in de wedstrijd. Ook Leovardia gaat stug door en ziet in de 50ste minuut een schot op doel gekeerd door keeper Jelmer.

Vanaf de zijlijn wordt Grootegast hartstochtelijk toegeroepen door o.a. toeschouwer O.K. wonende te D.: “Jem moet’n der bovenop zitt’n, jem moet’n ze ien de broeksbuus heb’m.”

De spelers van Grootegast lijken dit gehoord te hebben, want toegegeven ze zitten er bovenop (vrije vertaling van de woorden van O.K.) en voeren de druk op. Maar zoals het zo vaak gaat, valt dan toch de 3-0. Een sublieme voorzet van de nr. 7 van Leovardia en via Kian Visser ligt de bal nu toch achter onze keeper. De verdediging van Grootegast kon er alleen maar naar kijken.

Aan alles merk je dat Leovardia nu door wil stomen en net zoals in de eerste helft weten ze elkaar goed te vinden en passeren ze de spelers van Grootegast gemakkelijk. Jelmer van Gorp voorkomt nog door een tweetal reddingen achter elkaar een grotere voorsprong van de thuisclub.

In de 59ste minuut komt die er alsnog: 4-0 via een kopbal van Lars Postumus. Aan de zijlijn wordt door de Fc. supporters reeds gelaten gereageerd op de grote achterstand van Grootegast, Leovardia is een maatje te groot voor GROOTegast. Kampioensaspiraties van de thuisclub lijken terecht. Gehoopt wordt op toch nog een doelpuntje voor de mannen van Grootegast, waardoor het te verwachten verlies (al moet je dit na de wedstrijd Chelsea – Ajax nooit te vroeg zeggen……..) iets minder zuur zal zijn. Helaas wordt de kans hierop, die een goede voorzet van Albert Koers vanaf links wel had verdiend, niet benut. Dit is tevens het laatste wapenfeit van Albert, want hij wordt hierna vervangen door Kevin Houweling. Hierdoor wordt de aanvalslinie ook iets gewijzigd. Tjerk komt op zijn vertrouwde linksbuiten positie. Kevin mag het vanaf rechts gaan proberen.

In de 64ste minuut moet keeper van Gorp zijn doel verlaten om een aanval te verijdelen, wat helaas mislukt, maar verdediger Sjac Ausma brengt redding door de bal resoluut van de doellijn te trappen.

Dan volgt er in de 76ste minuut toch een goal voor Grootegast. Tim weet via een vrije trap Jelmer Schuil in het strafschopgebied te bereiken. Waarna deze via een rake kopbal de bal achter de keeper van Leovardia in het netje weet te werken. De linkerkant komt hierna nog verder op stoom, want daarna geeft Jelmer een prima pass op Tim. Laatstgenoemde kan hierdoor gevaarlijk voor de goal van Leovardia opduiken. Helaas weet een verdediger van de thuisclub de doelpoging van Tim nog net tot een corner te werken. Daarna komt uit het niets toch nog weer een goal van Leovardia, de bal kan niet goed worden weggewerkt door de Grootegaster verdediging, wat resulteert in een assist voor de thuisclub. Lars Postumus twijfelt niet en neemt de bal in één keer op de voetbalschoen: 5-1.

In de 85ste minuut weet Tjerk namens Grootegast het verschil in doelpunten nog te verkleinen, opnieuw via een mooie voorzet van Tim.

De laatste minuten mag Marnix Heeringa nog Bouwe vervangen. De eindstand in Leeuwarden is 5-2. Hierna kan scheidrechter dhr. J. Drost zich tegoed doen aan drie gratis warme gehaktballen, hem aangeboden door de thuisclub bij winst. Scheidsrechter Drost: “Deze warme gehaktballen zijn verdiend en de winst voor de thuisclub is ook terecht”. Fc. Grootegast 1 gaat na een oefenwedstrijd op vrijdag 15 november in en tegen Bakkeveen en de daaropvolgende competitievrije zaterdag, er thuis op zaterdag 23 november weer tegenaan. De tegenstander is dan Anjum.

 

Over FC Grootegast

De voetbalclub Fc. Grootegast is opgericht op 1 juli 1997. Het is een fusie van de twee voetbalverenigingen uit Grootegast, te weten GVB en Oranje ‘58.
Op de algemene ledenvergaderingen van beide voetbalclubs op vrijdag 6 december 1996 werd besloten om het seizoen 1997/1998 samen verder te gaan onder de naam Fc. Grootegast.
Lees meer over de gehele historie van de club

© Fc. Grootegast 2019 | Design en beheer: Idea 2

Adres

Provincialeweg 139
9863 PE Doezum
info@fcgrootegast

Route