Scheidsrechter

J.H. Strampel

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Pupil van de week Jesse Jakobs mocht als eerste met de wedstrijdbal in actie komen. Op z’n nieuwe voetbalschoenen maakte hij hier dankbaar gebruik van. Na het passeren van een aantal tegenstanders ging z’n eerste schot ging links naast het doel, het tweede rechts naast het doel en het derde vanaf de penaltystip vloog in het doel. Daarmee zijn de schoenen goed ingewijd !

Fc. Grootegast nam de aftrap en probeerde meteen aan te dringen, maar dat wilde SC Twijzel ook wel. In de 7e minuut gaf Kevin Houweling vanaf rechts de bal voor. Het leer werd door de keeper van Twijzel weggestompt en kwam voor de voeten van Albert Koers die inschoot, maar de bal naast zag gaan.

Er volgden goede acties van Grootegast. Een mooie combinatie van Jelmer Schuil, Rowan Top en Robert Kooistra eindigde bij de Friese keeper, zo ook de volgende aanval van Mike Homan en Kevin Houweling. De actie van Rolf Hazenberg en Bouwe Pompstra eindigde in een corner waaruit geen voordeel werd gehaald. Het was goed om te zien dat er strijd om de bal werd geleverd.

Na een kwartier spelen wist SC Twijzel uit te breken, maar werd de bal achterin bij Grootegast kalm weggewerkt door Marcel Gelderloos. Een paar minuten later pakte een mooie een-twee tussen Mike Homan en Bouwe Pompstra heel goed uit. Toen Mike de bal terug kreeg van Bouwe kon hij raak schieten : 1 – 0. Dit stond maar heel kort op het scorebord, want snel na de aftrap door Twijzel kon Robert Kooistra heel fortuinlijk de bal oppikken en de 2 – 0 aantekenen.

SC Twijzel probeerde iets terug te doen en kwam halverwege de eerste helft tot een schot dat keeper Jelmer van Gorp goed kon pareren. Grootegast nam het snel weer over. Robert probeerde het doel maar eens van afstand te vinden, maar de handen van de keeper verhinderden succes. Bij SC Twijzel werd een wisselspeler ingebracht.

In de 28e minuut gaf Rolf Hazenberg een mooie steekpass aan Albert Koers en werd een corner verdiend die door Mike Homan werd genomen. Na een paar balcontacten kreeg Mike opnieuw de bal en greep de keeper van Twijzel in. De nieuwe aanval was er meteen en liep via meerdere spelers : Rolf Hazenberg, Rowan Top, Bouwe Pompstra, Robert Kooistra. Robert scoorde, maar na overleg met de grensrechter keurde de scheidsrechter de goal wegens buitenspel af.

Na ruim een half uur spelen moest Albert Koers geblesseerd het veld verlaten en kwam Bert Beute erin. SC Twijzel kwam in de rest van de eerste helft nog twee keer opzetten. Het schot uit de eerste aanval ging over en een vrije trap vanaf rechts kwam achter het Grootegaster doel terecht. Op slag van rust kon Kevin Houweling uitbreken en schieten, maar stond de keeper een verdere voorsprong in de weg.

In de rust begon een flinke motregen op te zetten en daarom namen veel toeschouwers op de tribune plaats om vanaf die plek de tweede helft te zien. Direct startte Robert Kooistra met een prima actie. Hij raakte de bal kwijt, heroverde die meteen en gaf voor aan Mike Homan. Die wist wat hem te doen stond : scoren en de 3 – 0 realiseren.

De Friezen zochten naar een antwoord. Er kwam een schot op doel dat keeper Jelmer over kon tikken, de corner die volgde verdween in het zijnet. In de 51e minuut liet Mike zich weer zien, deze keer schoot hij naast het Twijzeler doel. Marcel Gelderloos waagde ook een schot, de bal kwam in de handen van de keeper.

Bij het opkomen van Twijzel was een beetje paniek in de Grootegaster verdediging te zien, maar alles kwam goed. Een opspelende blessure maakte dat Robert Kooistra er uit ging, Johan Beute kwam er in. SC Twijzel drong wat meer aan en zorgde dat keeper van Gorp twee keer in actie moest komen, beide keren pakte Jelmer de bal goed. Het spel verplaatste zich weer naar de overkant van het veld. Een corner van Rowan Top werd door de verdediging weggekopt. Een door de keeper op een vreemde manier veroorzaakte corner had geen vervolg. En toch werd de score uitgebreid : Rolf Hazenberg bereikte Mike Homan die met z’n derde goal de stand naar 4 – 0 tilde.

Het bleef bij Twijzel bij proberen en Fc. Grootegast bleef gretig spelen. Een snelle actie van Bouwe Pompstra werd een corner die door Mike werd genomen. Johan Beute probeerde in te koppen, maar dat lukte niet. Ook Twijzel kwam niets verder met corners. Met nog een kwartier op de klok werd een uitbraak van Grootegast gesmoord. Nadat Twijzel van afstand naast schoot werden bij Grootegast twee verse krachten ingebracht. Jelmer Schuil en Rowan Top gingen er uit, Rutger van der Veen en Pepijn van der Mark kwamen binnen de lijnen.

Mike was op dreef, hij onderschepte de bal, maar het schot dat volgde stuitte op de keeper. De volgende minuut verrichte Mike weer goed werk en gaf de bal voor aan Rolf Hazenberg die ook z’n doelpunt meepakte : 5 – 0.

Twijzel kwam daarna wat door, maar weer was keeper van Gorp alert. Een vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied ging over en corners van Twijzel boden ook geen soelaas. Rolf Hazenberg kreeg nog een schitterende kans, maar schoot tegen de paal. En toen wist SC Twijzel te profiteren van slecht uitverdedigen door Fc. Grootegast. Johannes van der Meulen nam de eretreffer voor zijn rekening en bepaalde de eindstand op 5 – 1.

Zaterdag 29 oktober speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur uit in en tegen Minnertsga.