Scheidsrechter

A. van Tuinen

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Vanmiddag was Tim de Bruijn pupil van de week. JO11-1 waarin hij speelt had ’s morgens met 7 – 4 gewonnen. Tim die op het middenveld staat, stond met een paar assists aan de basis van enkele doelpunten. Op teken van de scheidsrechter mocht hij voorafgaand aan de wedstrijd van het 1e elftal met de bal op weg naar het doel van SC Kootstertille. Hij wist de tegenstanders handig te omspelen, ging op de keeper af, zag dat de rechterhoek van het doel vrij was en scoorde !

Daarna was het SC Kootstertille dat de aftrap mocht nemen, maar Fc. Grootegast nam al snel aanvallend over. Er kwam een eerste (kleine) kans voor de gasten in de 6e minuut, keeper Theo van der Meer pakte de bal. Twee minuten later plaatste Marcel Gelderloos de bal richting Rowan Top, maar was de keeper van Kootstertille net iets eerder bij de bal. Bij de volgende aanval van Fc. Grootegast kwam de bal bij Mike Homan die raak schoot in de rechterhoek van het doel (mooi voorgedaan door pupil Tim) : 1 – 0.

Vervolgens werd een uitbraak van de Friezen tijdig afgestopt, zagen we een goede vangbal van de Grootegaster keeper, ging een afstandsschot van SC Kootstertille over en ving Theo nogmaals een bal. Fc. Grootegast bleef gedreven spelen en wist vele duels te winnen. Rolf Hazenberg kon in de 21e minuut net niet op schot komen nadat hij de bal kreeg aangespeeld van Mike Homan. Succes voor Rolf kwam er wel. Nadat de bal via verschillende schijven bij hem kwam schoot hij de 2 – 0 binnen. Een stand die recht deed aan het veldoverwicht van Fc. Grootegast.

De ijverige Rowan Top ging in de 28e minuut solo op weg, maar schoot helaas naast. Een nieuwe aanval en ook een vrije trap wegens hands brachten geen derde doelpunt voor de thuisclub. Halverwege de speelhelft van Grootegast kreeg Kootstertille na ruim een half uur spelen een vrije trap en toen die was genomen kon Albert Koers goed wegkoppen. Het spel verplaatste zich naar de overkant. Johan Beute gaf voor naar Mike Homan die z’n schot naast zag gaan. Bij de volgende aanval van Kootstertille kon keeper van der Meer de bal niet te pakken krijgen, maar greep Bert Beute reddend in. Ook de keeper van Kootstertille miste daarna een bal en ook daar loste de verdediging dit op.

SC Kootstertille wilde graag een aansluitingsgoal. Nadat een vrije trap van +/- 20 meter over ging, gebeurde het in de 41e minuut. Een voorzet kwam bij Jouke Waaksma die de 2 – 1  voor z’n rekening nam. Kootstertille schoot nog twee keer naast het Grootegaster doel en op slag van rust kon Jouke Waaksma opnieuw uithalen en de stand naar 2 – 2 tillen.

Na de rust kwam Kootstertille gesterkt door de beide goals in de eerste speelhelft uit de kleedkamer. Fc. Grootegast moest uiteraard proberen zelf een of meerdere doelpunten te maken en tegendoelpunten verhinderen. In de 49e minuut werd een corner van Mike Homan door een ‘Tilster’ weggekopt. Hierna moest Grootegast verdedigend aan het werk. Dat lukte door het afstoppen van een vrije trap, het op tijd wegkoppen van een bal, sterk verdedigen van Bert Beute en het weren van een vrije trap door goalie Theo van der Meer. In de 57e minuut maakte Bouwe Pompstra die prima had gewerkt plaats voor Nanne van Hielkema. Een corner van Kootstertille werd goed weggeknikt door Jelmer Schuil. Grootegast toonde weer initiatief : Rolf Hazenberg speelde Johan Beute aan die inschoot maar zag dat de keeper de bal ving. Een vrije trap leverde ook nog geen goal op.

SC Kootstertille bracht een wisselspeler in. Aanvallen van Grootegast bleven komen. Na een handsbal van Kootstertille in de 70e minuut kende de scheidsrechter op ongeveer 20 meter van het doel een vrije trap toe. Kevin Houweling kende geen genade, hij haalde uit en scoorde voortreffelijk de 3 – 2. Dat smaakte naar meer, maar niet elke aanval levert een doelpunt op. Beide elftallen ondervonden dit. SC Kootstertille wisselde nog twee spelers en bij Fc. Grootegast kwam Rutger van der Veen voor Johan Beute.

Intussen miste Kootstertille een grote kans, ging een schot van Rolf Hazenberg naast, pakte de keeper van Kootstertille een goed schot van Mike, liepen de Friezen zich vast, kreeg Grootegast na goed doorgaan van Rutger een corner. Die werd door Rowan Top genomen en na koppen door Mike gepakt door de keeper. Een combinatie van Rolf en Rowan eindigde in een doeltrap.

Albert Koers kopte een voorzet van Kootstertille weg en Mike Homan en Kevin Houweling lieten zich weer gelden. Over en weer werd gestreden om de bal en de spanning zat er in de laatste minuten goed in. SC Kootstertille bleef strijden voor een punt, kopte over, schoot naast en over en sleepte in de extra tijd nog een corner binnen. Hieruit kon Jouke Waaksma weer toeslaan en was de 3 – 3 een feit. Heel zuur voor Fc. Grootegast om net als vorige week op zo’n laat moment nog een tegengoal te moeten incasseren en nu genoegen te moeten nemen met een gelijkspel.

Zaterdag 4 februari speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur thuis tegen Zwaagwesteinde.