Scheidsrechter

B Volders

Accommodatie

Sportpark Grootegast

Op deze doordeweekse avond stond de (inhaal)wedstrijd tegen SV Haulerwijk op het programma. Gerwin Hummel die op 26 maart en 9 april pupil van de week zou zijn (beide wedstrijden gingen niet door) mocht vanavond van zijn ouders ‘pupil van de avond’ zijn.

Een half uur na afloop van zijn eigen training meldde hij zich enthousiast om bij de spelers van het 1e elftal aan te sluiten. Natuurlijk mocht hij na de opkomst op het veld laten zien wat hij met een bal kan. Vanaf de middenstip trok hij een mooie sprint en loste een prima schot dat in de touwen van het doel van Haulerwijk verdween.

Toen was het de beurt aan de spelers van Fc. Grootegast en SV Haulerwijk, de nummers 9 en 14 van de ranglijst. Op de tribune en langs het veld een mooi aantal toeschouwers die bij een heerlijke temperatuur op de thermometer de wedstrijd gingen volgen.

De Grootegasters namen de aftrap en lieten meteen zien dat ze er zin aan hadden. Na een paar minuten gaf Robert Kooistra na een prima loopactie de bal aan de opkomende Rowan Top die inschoot, maar zijn schot werd tegengehouden door de keeper van Haulerwijk.

Vijf minuten later mocht Haulerwijk een vrije trap nemen. De bal werd door een verdediger achter de doellijn getikt en de daarop volgende corner voor de Friezen eindigde in een doeltrap. Fc. Grootegast kwam direct met een antwoord: een vloeiende aanval. Kevin Houweling speelde de bal naar Rowan Top die voor kon geven. Daar stond Robert Kooistra klaar om de bal in te koppen en met succes de 1 – 0 te realiseren. Drie minuten na de openingstreffer nam Rowan Top een corner die meteen door Haulerwijk kon worden weggeschoten. Haulerwijk verdiende opnieuw een vrije trap die prima werd afgestopt door de tweemansmuur van Grootegast.

Na een kwartier spelen zagen we weer een  mooie actie van het jonge duo Kooistra en Top. De laatste loste een prima schot op het doel, maar de keeper van Haulerwijk wist met de voet een tweede doelpunt te verhinderen. Vijf minuten later was het wel raak. Deze keer waren de rollen omgedraaid. Robert Kooistra kreeg de bal van Rowan Top en scoorde in de korte hoek : 2 – 0. De stand deed recht aan het betere veldspel van Fc. Grootegast.

Toch moest het scorebord al snel worden aangepast. In de 23e minuut brak Haulerwijk door. Via een verdediger van Grootegast werd het een corner voor Haulerwijk die kon worden ingekopt : 2 – 1. De vrije trap van de Friese formatie halverwege de speelhelft van Grootegast werd twee minuten later naast het doel van keeper Jelmer van Gorp geschoten.

Fc. Grootegast nam het spel over en Kevin Houweling kon na goed werken Robert Kooistra aanspelen. Deze aanval eindigde echter in een doeltrap voor Haulerwijk.

In deze fase van de wedstrijd wist Fc. Grootegast achterin de rust en het overzicht goed te bewaren en kon het zich richten op aanvalsspel. Er volgden een aantal mooie momenten. Allereerst een corner van Rowan Top – de bal draaide achter het doel, daarna een corner van Mike Homan – Robert Kooistra kopte over het doel, opnieuw een mooie aanval, een knal van Robert Kooistra die achter ging, een schot waarbij de keeper van Haulerwijk de bal op tijd wist te pakken.

Vijf minuten voor de rust kon Haulerwijk het Grootegaster doelgebied weer eens bereiken. Daar ontstond een onoverzichtelijke situatie waaruit de bal via een Grootegaster in het doel verdween. Met 2 – 2 op het scorebord ging de rust in.

Het eerste wapenfeit na de rust was een schot van Rowan Top dat naast ging. Fc. Grootegast was zoekende om de wedstrijd weer naar zich toe te trekken. Een tweetal corners van Mike Homan konden nog niet worden omgezet in doelrijpe kansen. Haulerwijk dat duidelijk kracht had geput uit het bereiken van de 2 – 2 wilde wel meer. Na een uur spelen werd een voorzet gegeven die door de verdediging van Grootegast werd weggekopt. Twee minuten later werd door het thuisteam de bal goed onderschept en ging een schot van Rowan Top op het doel van Haulerwijk naast. Haulerwijk probeerde het vervolgens met een afstandsschot, maar ook dat verdween naast het doel. Robert Kooistra die vanavond goed op dreef was ging met een rush naar de andere kant van het veld. Hij kwam tot een schot, maar ook deze bal ging naast.

Bij SV Haulerwijk werd in de 68e minuut gewisseld. Het mocht in dezelfde minuut een vrije trap nemen die door een speler werd ingekopt. Gelukkig stond daar keeper van Gorp die de bal over het doel kon tikken. De corner die volgde werd door Haulerwijk net over het doel gekopt. Fc. Grootegast ging op zoek naar een volgend succesmoment. Even werd bij een inzet van de Fc. gedacht aan hands in het doelgebied, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Robert Kooistra ondernam een nieuwe poging, maar de keeper pakte de bal. Toen daarna Albert Koers de bal voor kon brengen stond Robert klaar om succesvol in te koppen : 3 – 2. Een mooie voorsprong en een derde goal voor Robert !

Fc. Grootegast ging weer gas geven. Met nog 10 minuten op de klok kwam Rutger van der Veen binnen de lijnen voor Albert Koers. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd een mooie actie van Mike Homan niet met een treffer beloond doordat de keeper de bal wist te pakken. In de slotfase werd Jelke Visser ingebracht voor Kevin Houweling. Een minuut voor tijd werd Robert Kooistra gevloerd en kreeg Fc. Grootegast een vrije trap die door Mike Homan werd genomen. De verdediging van Haulerwijk kopte de bal weg. In de extra tijd kon keeper Jelmer van Gorp een lage bal van Haulerwijk wegwerken en bracht een laatste actie van Mike Homan en Jelmer Schuil ook geen verandering in de stand. Met deze overwinning verdiende Fc. Grootegast drie welkome punten.

Onze ‘pupil van de avond’ deed tijdens de wedstrijd goed werk door steeds een bal die ruim buiten het speelveld verdween op te halen. Hij merkte na afloop verwonderd op dat er bij Fc. Grootegast geen ballenjongens zijn. Hij zou dat wel willen worden, maar had wel een voorwaarde : dan wil ik wel in de dug-out zitten.

Zaterdag 16 april speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur een uitwedstrijd tegen SC Berlikum.