Kwekerijleane 2 A
9041ER
BERLTSUM
tel. 0518-461606

Vanmiddag mochten SC Berlikum en Fc. Grootegast het tegen elkaar opnemen. Beide teams hadden tot vandaag evenveel punten gescoord (Fc. Grootegast een wedstrijd minder gespeeld). Thuis werd door Grootegast met 3 – 7 verloren, hoe zou het deze keer gaan ?

Na de aftrap leek Fc. Grootegast aanvallend van start te gaan, maar dit was van korte duur. In de vijfde minuut kreeg Berlikum op gelukkige wijze balbezit en kwam gevaarlijk door. De verdediging wist dit goed op te lossen. Maar twee minuten later werd er geknoeid in de defensie en kon Berlikum hiervan profiteren. Ruben Eijzenga tekende het eerste doelpunt aan : 1 – 0. Het liep niet bij Fc. Grootegast, afvallende ballen waren een eenvoudige prooi voor Berlikum. Een tweede doelpunt bleef dan ook niet lang uit. Een dieptepass ging naar Thomas Dijkstra die de tweede treffer op zijn naam bracht : 2 – 0.

Hierna kon Grootegast tot een aanval komen, maar afronding zat er niet in. In de 19e minuut kon Robert Kooistra tot een schot komen, maar ging de bal in het zijnet. Op de speelhelft van Grootegast kon Remco de Jong in de 22e minuut de bal stoppen. De bal bleef in het doelgebied en werd door diverse spelers aangetikt. De laatste keer werd het een schot van Berlikum dat in het doel verdween : 3 – 0. Zo stond Fc. Grootegast halverwege de eerste helft op een duidelijke achterstand.

In de 25e minuut kwam Kevin Houweling met een goede actie die de keeper van Berlikum af wist te stoppen. Een vrije trap van Mike Homan was een paar minuten later ook geen probleem voor de Friese doelman. Rond een half uur spelen was de voet van keeper Jelmer van Gorp reddend voor Grootegast. Er volgde wel een nieuw schot op zijn doel, maar dat ging naast.

Even leek er een sprankje hoop te zijn voor Grootegast. Mike Homan speelde de bal naar Johan Beute die de bal goed voorgaf. De keeper van Berlikum reageerde alert. SC Berlikum bleef de wedstrijd dicteren. Een afstandsschot op het Grootegaster doel was voor de keeper. Een volgende rustige aanval belandde in het zijnet.

Voor de rust kwam Grootegast nog met een schot dat gepakt werd door de keeper en ook een afstandsschot van Mike Homan trof geen doel.

Hoe zou de tweede helft gaan verlopen? Robert Kooistra bleef met een bovenbeenblessure achter in de kleedkamer en Jelmer Schuil kwam als zijn vervanger binnen de lijnen. Jelmer en Johan Beute kwamen tot een actie die de keeper van Berlikum pareerde. Aan de andere kant van het veld werd weer actie gevraagd van keeper Jelmer van Gorp toen een speler van Berlikum de bal kapte en op doel schoot. Er volgden nog enkele balcontacten voordat de keeper de bal definitief weg kon schieten.

In de 52e minuut werden bij Berlikum twee spelers gewisseld. Een van de Friese aanvallers wist een loopactie van verdediger Sjac Ausma te winnen, maar keeper van Gorp kon weer goed werk verrichten. Berlikum kon rustig doorgaan met voetballen. Een vrije trap in de buurt van de middellijn werd verwerkt tot een corner waaruit Berlikum niet gevaarlijk werd. Mike Homan kon voor Fc. Grootegast halverwege de speelhelft van Berlikum een vrije trap nemen, geen probleem voor de keeper. De vrije trap net buiten het 16 metergebied van Grootegast was een gevaarlijk moment, maar de muur stond goed en stopte het schot.

Trainer Johannes Veenema paste een dubbele wissel toe. Bennie Kits en Jelke Visser namen de plaatsen van Rutger van der Veen den Remco de Jong in. Na een uur spelen werd de bal door Albert Koers bij Johan Beute gebracht die zijn schot over het doel zag vliegen.

Zou er in de 65e minuut toch nog iets mogelijk zijn ? Een voorzet/schot van Jelke Visser ging via de keeper en de lat achter en werden gevolgd door een tweetal corners voor Grootegast. Met name de tweede corner leek kansrijk, maar de keeper van Berlikum hield de nul vast.

Het thuisteam kwam weer op schot. Keeper van Gorp stopte en een minuut later ging de bal bij een laag schot tegen de paal, het bleef nog steeds 3 – 0.

Bij een goede aanval van Fc. Grootegast schoot Rowan Top helaas over. Een kwartier voor tijd werd bij Berlikum nog een speler gewisseld. Kort na elkaar werd Kevin Houweling twee keer gevloerd. De eerste keer bleef onbestraft, de tweede keer gaf de scheidsrechter een vrije trap die door Mike Homan werd genomen en eindigde bij de keeper.

In het Grootegaster 16 metergebied kon Bert Beute zeven minuten voor tijd een koppende inzet van Berlikum op tijd wegwerken. Beide trainers wisselden nog een keer. Bij Grootegast kwam Arjen van der Veen voor Jelke Visser die last kreeg van een (hopelijk lichte) blessure. Aan Grootegaster zijde kwam Rowan Top nog tot een omhaal die naast ging. Berlikum kreeg nog enkele mogelijkheden. Allereerst kon Jelmer Schuil een aanval onderbreken door de bal over de achterlijn te koppen. Twee corners van Berlikum bleven zonder resultaat en in de extra speeltijd gaf een speler van Berlikum de bal nog keurig voor, maar werd de doelkans door een teamgenoot gemist.

Feitelijk was de wedstrijd al in het eerste kwart beslist. De toen bereikte 3 – 0 stand bleek vanmiddag tevens de eindstand te zijn.

Zaterdag 23 april speelt Fc. Grootegast om 14.30 uur thuis tegen Anjum.