Kalverdijkje 83
8924JJ
LEEUWARDEN
tel. 058-2666111

Voor het eerste elftal van Fc. Grootegast stond vandaag de wedstrijd uit tegen het afgelopen week kampioen geworden Leovardia op het programma. Het team van Johannes Veenema wist dus dat het te maken kreeg met een zeer sterke tegenstander.

Als de wedstrijd 20 minuten oud is, valt de eerste goal. Deze is echter niet voor het kampioensteam, maar voor Fc. Grootegast. Het is Jelke Visser die de Grootegasters op een

0 – 1 voorsprong zet. Vijf minuten later waagt Albert Koers een schotje op doel, maar uitbreiding van de 0 – 1 zit er niet in. Wel is duidelijk dat Fc. Grootegast er bovenop zit.

Het moet gezegd worden dat Leovardia het betere veldspel heeft, maar door het goed storend werk van de Grootegasters ontstaan weinig echte grote kansen.

Na een half uur spelen probeert Leovardia het met een afstandsschot dat zeer goed gestopt door keeper Jelmer van Gorp. Uit een tegenaanval van Grootegast ontstaat haast een kans voor Albert Koers, hij komt echter een voetje tekort. Leovardia begint meer aan te dringen, maar stuit op de goede samenwerking tussen de verdedigers Jelke Visser, Remco de Jong, Sjac Ausma en Bert Beute.

Dat zint Leovardia niet en er wordt een tandje bij gezet. Dit levert resultaat op : in de 38e minuut scoort Mirko van Dijk de 1-1. Tot dit moment heeft Fc. Grootegast goed gespeeld tegen de kampioen. Twee minuten later is er weer een goede kans voor Leovardia, maar deze wordt gemist. Hierna gaat Fc. Grootegast in de aanval, maar er wordt wegens buitenspel afgefloten. Leovardia begint opnieuw aan te dringen. Het veld wordt goed gebruikt. Op slag van rust valt Grootegast nog een keer aan. Bennie Kits bereikt Rowan Top die helaas buitenspel staat.

Leovardia dat na de rust aftrapt brengt meteen een goede aanval en zet druk. In de tweede minuut na de spelhervatting levert de volgende aanval een goal op van Stan van der Veen en staat Leovardia op een 2 – 1 voorsprong. Het verhindert Fc. Grootegast niet om ook aan te vallen. In de 49e minuut speelt Kevin Houweling een goede bal naar Jelmer Schuil die op het doel kan schieten. De keeper van Leovardia weet de bal te pakken.

Grootegast laat de bal goed rollen, maar moet in de 53e minuut een nieuwe aanval van Leovardia stoppen. Sjac Ausma weet de bal goed over de achterlijn te werken. Een minuut later stopt Remco de Jong een aanval van de Friezen. Als Leovardia op de rand van het zestienmetergebied een vrije trap krijgt, wordt deze met een goal van Daniel Zwart afgesloten : 3-1. Leovardia probeert door te stomen en Fc. Grootegast moet vaak aan de handrem trekken.

Na een uur spelen krijgt Leovardia een vrije trap die snel wordt genomen, maar door Fc. Grootegast goed over de achterlijn wordt gewerkt. Aan de andere kant van het veld mag Grootegast een hoekschop nemen en ontstaat een situatie waaruit Mike Homan scoort. De goal wordt jammer genoeg afgekeurd vanwege buitenspel. Even later kan Rowan Top de bal voorgeven. Bennie Kits laat de bal gaan voor Mike Homan, maar succes blijft uit. Grootegast houdt moed, houdt ‘de kop er veur’ en levert nog  een aanval. Weer wordt een aanval wegens buitenspel afgefloten, jammer voor Bennie Kits die kansrijk was. Het antwoord van Leovardia is een aanval met een  omhaal die het doel mist.

Halverwege de tweede helft wordt een drinkpauze gegeven zodat de spelers even kunnen opladen voor het laatste deel van de wedstrijd. Leovardia kan in ieder geval meteen hierna een aanval van Grootegast stoppen. Het gaat er zelf weer vandoor en levert een schot op de doellat.  In de 73e minuut is het na een goed uitgespeelde aanval wel raak voor Leovardia. Kalvin Robert brengt de vierde treffer op zijn naam.

Met nog een kwartier op de klok komt Steven de Vries er in voor Bennie Kits. Fc. Grootegast moet z’n best doen om Leovardia tegen te houden. Toch lukt het niet om te verhinderen dat Kalvin Robert de 5 – 1 binnenschiet. Kampioensploeg Leovardia heeft meer lucht. Grootegast heeft hier moeite mee, maar dat is geen schande. Het heeft goed geprobeerd de schade te beperken. De laatste tien minuten komt Rutger van der Veen binnen de lijnen voor Rowan Top.  Rutger komt direct goed in actie maar jammer genoeg levert het niet het gewenste resultaat op.

Na eerst nog een keer goed verdedigen kan Steven de Vries haast een doelpuntje pakken. Ook Robert Kooistra komt nog vijf minuten in actie, Mike Homan maakt plaats voor hem. Robert levert in de 89e minuut een schot hoog over het doel van Leovardia af.

Een slotoffensief van Leovardia brengt ook geen verandering meer op het scorebord.

Fc. Grootegast heeft verloren van Leovardia, maar zeker een mooie wedstrijd gespeeld.

Dinsdagavond 17 mei speelt Fc. Grootegast 1 om 19.45 uur thuis tegen Waskemeer.

Zaterdag 21 mei speelt het 1e elftal opnieuw een thuiswedstrijd, nu om 14.30 uur tegen Rottevalle.