Datum

26 september 2020 14:30

Accommodatie

Onbekend

Na een knallend begin, de aanwezigen weten wat hiermee wordt bedoeld, begint dit seizoen voor het eerste herenteam van Fc. Grootegast tegen Leovardia in Leeuwarden de tweede competitiewedstrijd. Daar waar het bijna 90-jarige erelid van Leovardia, dhr. Jansen,  één van de supporters is. Hoe bijzonder in deze coronatijd voor deze man, de jonge voetballers en alle andere supporters. Weer een wedstrijd in de competitie 2020/2021. Hoe lang nog ? Dit is een onderwerp dat voor de wedstrijd door diverse aanwezigen besproken wordt.

Maar goed, een knallend begin, zo ook voor Fc. Grootegast. Al na 24 seconden is er reeds een schot op het doel van Leovardia door Robert Kooistra. In de eerste helft komen de mannen regelmatig brutaal voor het Leeuwarder doel. Met name Ivo van Woudenberg kan een aantal keren vanaf rechts prima voorzetten geven. Maar ook Leovardia geeft zijn visitekaartje af. Oeffff gaat het door het Grootegaster publiek wanneer de keeper van Leovardia moet grabbelen op een kopbal die teruggespeeld wordt door één van zijn medeverdedigers. Helaas kan Robert hier niet van profiteren, de keeper kan de bal uiteindelijk toch klemvast krijgen. Aan de zijlijn komen ondertussen steeds meer berichten door m.b.t. een aantal afgelastingen in het amateurvoetbal in onze regio. Hoe lang nog?

In de 29ste minuut geeft Mike Homan een mooie voorzet, waarop Robert met een even mooie zweefduik de bal in het doel probeert te koppen. Trouwens, mocht dit gelukt zijn dan was deze afgekeurd wegens buitenspel, maar dat terzijde. Grootegast blijft de druk op de goal van de tegenstander opvoeren. Leovardia probeert ook de score te openen. De Grootegaster verdediging met Remco de Jong, Sjac Ausma, Bert en Johan Beute kunnen deze pogingen, soms een beetje rommelig, toch om zeep helpen. Rowan Top laat zijn voetbalkwaliteiten zien door een mooie pass op Kevin Houweling. Deze wordt door een speler van Leovardia onderuit gehaald. De daaropvolgende vrije trap levert niets op. Een paar minuten later zijn de rollen omgedraaid. Kevin weet Rowan te bereiken, maar helaas gaat Rowan onderuit. Mike weet Jelmer Schuil aan te spelen, die vervolgens Ivo naar voren stuurt. Helaas is de keeper van Leovardia alert en eerder bij de bal. Terwijl de koffie/thee al op iedereen staat te wachten, weet Leovardia na een snelle uitbraak dan toch de Grootegaster verdediging te verrassen en in de 45ste minuut de score te openen.

Vol vertrouwen wordt aan de tweede helft begonnen, want met 1-0 zit je nog steeds goed in de wedstrijd. Kort na dit begin wordt er zowel door de spelers/staf van Grootegast, als door de ongeveer evenveel meegereisde supporters van Grootegast, hands gezien in het strafschopgebied door een speler van Leovardia. Scheidsrechter dhr. Strampel heeft dit niet geconstateerd en laat zich niet ‘uit het veld slaan’. In de 49ste minuut probeert Mike het met een afstandsschot . Helaas zonder een positief resultaat voor Grootegast. Even later ziet Jelmer van Gorp de bal strak voor zijn doel langs gaan. De voorzet van Leovardia wordt gelukkig door niemand aangeraakt.

Aan de zijlijn worden herinneringen opgehaald aan de wedstrijd van vorig jaar op het Leeuwarder complex (5-2). In vergelijking met deze wedstrijd zijn we het erover eens dat de mannen van Fc. Grootegast ze nu veel meer ‘in de broeksbuus’ hebben.

Bennie Kits wordt ingebracht voor Ivo. Vervolgens probeert Rowan met een enorme rush de keeper te verschalken. Hij kan niet anders dan zelf schieten, want er is verder niemand in de buurt. Maar het blijft helaas 1-0. De Grootegaster mannen laten een enorme strijdlust zien. Er wordt flink gejaagd wat vervolgens ook balbezit oplevert. Kevin brengt de bal in één keer voor, maar Robert kan ook deze prima voorzet niet met een doelpunt verzilveren. In de 74ste minuut komt Albert Koers in het veld voor Bert Beute, die na een week van hard werken mag gaan bijkomen. Grootegast blijft aandringen en in het spel van Leovardia lijkt angst te ontstaan. Er worden door Leovardia twee nieuwe spelers ingebracht. Hier en daar proberen ze het spel te vertragen. Bij het Grootegaster publiek wordt in de eindfase aangedrongen op een offensief naar voren. Alles of niets is het advies. Wordt er in de eindfase toch nog een gelijkspel afgedwongen of…….. Wanneer iedereen van Grootegast zijn/haar hart vasthoudt, is er nog altijd de verdediging die de bal wegwerkt. Waarbij nuttig werk wordt verricht met Johan Beute voorop in de strijd.

Rowan verlaat de 85ste minuut het veld. Joran Hoekstra is zijn vervanger. In de 89ste minuut ontstaat er dan toch nog een enorme kans voor Fc. Grootegast. Een één-tweetje tussen Bennie en Robert wordt helaas door Bennie net naast de kruising geschoten. In de extra tijd wordt er nog een vrije trap toegekend aan de mannen, helaas ook dit mag niet meer baten. Nadat de scheidsrechter affluit, rest Leovardia naast de felicitaties de drie punten. Fc. Grootegast krijgt een welverdiend applaus, ze hadden meer verdiend.

Conclusie: een gelijkspel was gezien de tweede helft zeker verdiend geweest. Mannen ga door met het tonen van inzet, dan kan het niet anders of komen de punten ook. Of zoals dhr. Jansen na de wedstrijd zei: ”Jullie hoeven echt niet te wanhopen, jullie hebben de hele wedstrijd goed lopen  voetballen”.

Fc. Grootegast speelt ‘Corona en weder dienende‘ volgende week thuis om 15.00 uur tegen Anjum.